Ефекта на мъртвата тяга върху хормоните

Публикувано от Лидия Костова 22/11/2011 0 Коментари Тренировки,

Мъртвата тяга е упражнение, което натоварва краката, долната част на гърба, горната част на гърба и корема. Вдигане на лост от земята може да не звучи трудно, но е така, особено ако се прави правилно. Тежката мъртва тяга не засяга само мускулите и скелетната система, но също така и ендокрийната. Тренировъчният обем и интензивност играят огромна роля за хормоналният отговор от тренировката. Консултирайте се с Вашия лекар преди началото на всяка диета или тренировъчна програма.

 

мъртва тяга ефекта върху хормоните

 

Мъртва тяга


Преди да можете да генерирате силен отговор на ендокринната система, трябва да сте сигурни, че използвате добра техника. Когато се подготвяте за тягата, пищялите ви трябва да бъдат срещу лоста. Свийте коленете и бедрата, докато достигнете лоста и хванете здраво лоста точно пред краката ви. Седнете назад и надолу, докато раменете ви са зад лоста. Не огъвайте ръцете си и не извивайте гърба си. Изправете се и издърпайте лоста към тялото. Изправяне на коленете и бедрата ще доведат до повдигане на лоста от земята. Продължете, докато заключете в горно положение.

 

Тежката тяга и тестостерона


Подобно на всяка друга форма на трениране, увеличаване на интензивността на вашата тренировка, ще има пряк ефект върху вашите хормоналните нива. Тренировка с подбрана тежест, която е най-малко 75 на сто от едно повторение, което можете да направите максимум, ще увеличи производството на тестостерон, най-анаболният хормон, който произвеждаме. Тягата произвеждат известен отговор, поради големия брой на мускулните групи, които се използват в това упражнение. Тестостеронът е важен не само за изграждането на мускулите, а и за възстановяването.

 

 

 

Мъртвата тяга и Хормонът на растежа


Да се ​​стимулира отговора на хормон на растежа е малко по-трудно. Растежният хормон е хормон, произвеждан от хипофизната жлеза, който ви помага да се възстановите от тренировката и изгражда мускулна маса. Растежният хормон е отговорен за много други метаболитни процеси като зарастването на раните и ремонт на съединителната тъкан. За да увеличи производството на хормона на растежа, трябва да се тренира тежко, но да се използват малки периоди на почивка между сериите. Също така се нуждаете от достатъчен обем на тренировката, за да предизвикате хормонален отговор. Тренирането с най-малко 80 на сто от макса ви и изпълнението на 8 до 10 повторения с кратки периоди на почивка ще направят това.Това е много трудно и натоварващо за тялото. Не претренирвайте в опитите ви да стимулитаре растежният хормон.

 

 

Кортизолът


Тренирането с големи тежести, но с кратки периоди на почивка между сериите ще ограничи производството на кортизол. Кортизолът е хормон, който изчерпва мускулната тъкан и увеличава риска за съхранение на телесните мазнини. Нивата на кортизола, също се увеличават с претрениране. Ако използвате мъртвата тяга в тренировките ви, трябва внимателно да следите прогреса си. Ако започнете да губите сила или пропускате упражнения или повторение във фитнеса, може да се наложи да настроите вашата програма за тренировка. Когато нивата на кортизола се повишават, нивото на тестостерона може да спадне. Мъртвата тяга  трябва да има положителен ефект върху хормоналния профил, но трябва да се усвои ефективно.

 

Напишете вашия коментар