Джинджифил | Ginger | - какво знаем за него?

Публикувано от Лидия Костова 19/09/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Джинджифил е коренище на многогодишно тревисто растение Zingiber Officionale, което може да бъдат намерено в югозападния бряг на Индия и Малабар Coast. Джинджифилът е  бил използван като лечебно растение и подправка в Индия и Китай в продължение на хиляди години. В световен мащаб, той е един от най-важните  и ценни подправки. Днес, джинджифилът расте в тропически региони по целия свят. Обаче не е често срещан в  Европа.

джинджифил

Джинджифил корен всъщност не е корен. Това е коренище или подземни стволови образования. В зависимост от местоположението, се отглежда и се прибира почти целогодишно. Реколтата е готова за  прибиране пет месеца след засаждането. В началото на реколтата той се използва за джинджифилов сироп и захаросан джинджифил. По-късните реколти обикновено се продават като пресен джинджифил. Тогава става горещо и по-добре за хомеопатични лекарства.

Понякога хората  накисват  джинджифил във вода за няколко часа, след това го добавят  към ястието не дълго преди да  се свари. Това му придава по-свеж  и пикантен вкус. Често пъти, джинджифил се смила на прах и се използва в къри и пасти за подправки.

Джинджифилът  се използват доста често за ароматизиране на храни, които трябва да  се варят за дълъг период от време.
Може да се приготви и  чай. Чрез варене  на  пресен джинджифил за няколко минути, се получава  пикантна и здравословна напитка, която може да се ползва в горещите  дни и при  минусови температури.

ginger

 

Ако отпиете  глътка от този чай преди дълго пътуване, може да помогне с морската болест. Не само това, той е добър и за подпомагане  на  разстроен стомах, настинки и главоболие. Намалява прекомерното изпотяване, действа като афродизиак и освежава дъха.

Джинджифил  често се използва като лек за обикновена настинка. Също  се използва като ефективен аналгетик, против треска, анти-вирусно, при лечение на хипертония, както и в предотвратяване на атеросклероза. Други негови предимства включват прочистване на дебелото черво, намаляване на спазми и   стимулирането  обмяната на веществата.

Много хора го използват за лечение на колит, гадене, газове, нарушено храносмилане, заболявания на червата, сутрешно гадене, повръщане, треска и главоболие. Действа добре за стомашната система, защото се повишава рН на стомашната киселина, намалявайки нейната киселинност, което от своя страна намалява секрецията на стомаха, и нарастващата активност на храносмилателния ензим.

Джинджифил се използва от много хора  като  подобрител на настроението. Това става, поради  съдържанието на цинеол – вещество, което намалява стреса.

Напишете вашия коментар