Движещата сила на свободните радикали

Публикувано от Лидия Костова 28/10/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Когато чуем за термина „борец със свободните радикали”, изникват много образи. Нетрадиционен супергерой? Умопомрачен боксьор? Може би нова алтернативна група? Грешно, грешно и пак грешно. Свободните радикали могат да бъдат неудобство за усърдно трениращият, работлив тренировъчен елит, то мнозина все още не знаят какво всъщност представляват те, какво правят и защо е много важно да бъдат елиминирани. Нека да разбием тази мистерия, веднъж и завинаги!

Накратко – свободните радикали са нищо повече от лоши мошеници – нестабилни атоми с кратък живот, които са без собствени електрони. За да компенсират тази липса, тези клетки ограбват здравите клетки в тялото Ви от техните функциониращи електрони – процес по-известен като оксидация. По време на тази кражба, откраднатите електрони се повреждат и стават неизползваеми за крадеца, оригиналния собственик и в крайна сметка и за Вашето здраве.

свободни радикали

Това не само, че изчерпва Вашите енергийни запаси, но оксидацията може да доведе и до по-сериозни състояния, включващи преждевременна старост, висок холестерол, дегенеративни зарази и в редки случаи дори и рак. Ето защо не е нужно да се дискутира, защо атлетите в добро състояние (с богат резерв от здрави клетки) са изложени на голям риск.

Успокойте се! Експертите по нутриенти са работили по тази дилема от зората на микроскопите и са постигнали чудесни постижения. Един фаворит е Алфа липоевата киселина – суперзареден антиоксидант със склонност към защита на Вашите клетки. След откриването му през 1950г. АЛК е първоначално класифицирана като витамин. Но това се променя през 80-те години на миналия век, когато екип от изследователи определя, че този уникален комплекс има антиоксидантни свойства, които могат да смажат свободните радикали. Останалото е просто история.

Ето как това работи:

Един от най-интересните аспекти на този антиоксидант е, че той е разтворим еднакво във водна и мастна среда. Без да навлизаме в детайли, можем да кажем,че АЛК може да достигне до всяка клетка в тялото и да спре оксидацията. Ето защо учените я определят като универсалния антиоксидант. Тези уникални навици за транспорт на АЛК предпазват нервната система, дробовете, сърцето, очите и мускулите – особено полезно, когато сте усърдно трениращ човек. И ако това не е достатъчно клинично доказателство за Вас, то тогава трябва да знаете, че АЛК е клинично доказана, че увеличава ефективността на партниращите ѝ антиоксиданти, особено на витамините C и Е.

Допълнителните печалби – Губите бързо енергия? Няма проблем! АЛК си сътрудничи с витамините от група B, за да освободи енергията от протеините, мазнините и въглехидратите. Това е било установено, когато АЛК е била предоставена на отделни личности, страдащи от синдром на хронична умора. Същевременно изследванията отчитат, че това може да има положителен ефект за имунната Ви система и цялостното Ви здраве. И ако сте един от тези, които постоянно губят усещане за посока, когато бягат дълго, пътешестват или просто шофират, то АЛК може да подпомогне краткосрочната и дългосрочната Ви памет. Чрез подкрепата на милиарди невротрансмитери, които пътуват в синапсът на мозъка и в цялото Ви тяло всяка секунда, АЛК се превръща в обект на силен интерес, що се отнася до паметта и когнитивната функция на човека. И накрая – много потребители са докладвали, че АЛК добавките забавят процеса на стареене, подпомагат здравото зрение и промотират чистата и здрава кожа.

Какво да следите?

Качеството е важно за тази добавка. АЛК може да бъде открита в капсули и таблетки и всички те могат да свършат чудесна работа. Мулти-антиоксидантните формули са станали особено популярни, поради факта, че АЛК има уникалната способност да рециклира и увеличи ефективността на другите антиоксиданти. Без значение на какво ще се спрете, стремете се да изберете добавка, която съдържа поне 100мг чиста Алфа липоева киселина и е произведена от уважаван производител.

Как да я приемате?

За разлика от някои добавки, които са ефективни само, когато се приемат в определено време, АЛК може да се консумира по всяко време на деня, с или без храна.
За тренировъчни цели, мнозина са постигнали успех при вземането на 100-200 мг един час преди физическа активност.

Странични ефекти - АЛК е една безопасна добавка и тялото Ви ще започне да Ви благодаря веднага. Някои потребители са съобщили за леко разстроен стомах и кожен обрив, но събитията са изключително редки.
Диабетиците е възможно да пренастроят приема на инсулин и лекарства, преди приема на добавки с АЛК, както и да се консултират с лекаря си.

FitnesHrani.com ПРЕПОРЪЧВА:

https://www.fitneshrani.com/haya-alfa-lipoeva-kiselina-300-mg-60-tabletki

Напишете вашия коментар