Дроп серии в тренировката с тежести

Публикувано от Лидия Костова 07/03/2012 3 Коментари Тренировки,

Дроп серии


За да постигнат напредък в тренировките , културистите са разработили редица техники и системи за тренировка, които могат да се използват, за да работят мускулите им все повече и по-интензивно. Тези системи са придобили популярност и сред непрофесионално трениращите като нас и вас, които търсят начини да направят своите тренировки по-голямо предизвикателство и по-ефективни. Дроп сериите са една такава система за трениране.

дроп серии

 

Ефект от дроп сериите


Когато изпълняваме дадено упражнение, обикновено идва един момент, в който не сме в състояние да продължим, защото мускулите ни се изморяват. Въпреки че може да сте твърде уморени за да вдигнете текущата тежест,  която използвате, вие все още имате някои мускулни влакна, които остават неизползвани. В своята книга "Разработване на програми за силова тренировка", Стивън Флек и Уилям Krеймър заявяват, че дроп сериите ви дават възможност да натоварите тези неизползвани мускулни влакна и да продължите вашата серия отвъд, където нормално би трябвало да спрете.

 

 

Функция на дроп сериите


Изпълняването на дроп серии е прост процес на намаляване на работната тежест, когато станете по-уморени. Ако сте правили например сгъване за бицепс с 20 кг. дъмбели  и успявате да направите максимум 8 повторения. Веднага след това взимате 15 кг. дъмбели и правите още повторения. Продължете да изпълнявате повторения, докато не сте в състояние да продължите. В този момент ще смъкнете тежестта отново и взимате 12 кг. дъмбели и извършвате толкова повторения, докато вече не можете да продължите - до отказ. Това представлява един двоен дроп сет, тъй като тежестта е намалена два пъти. Можете да намалите теглото толкова пъти, колкото искате, но две-три  дроп серии е нормалното.

 

 

Подходящи упражнения за дроп серии


Не всяко упражнение е подходящо за дроп серии. Тъй като намаляването на теглото трябва да се постигне бързо, в идеалния случай с не повече от пет секунди пауза, е важно да подберете правилните упражнения. Упражненията с машини и дъмбели са по-подходящи, тъй като дроп сериите с щанга отнемат повече време за сваляне на тежестта.

дроп серии  фитнес тежести

 

 

Ползи от дроп сериите


Дроп сериите позволяват да можете да използвате повече от вашите мускулни влакна по време на упражнението и да увеличите интензивността на вашата тренировка. По-тежка тренировка ще доведе до увеличаване на мускулната издръжливост, а също и хипертрофия на мускулите. Хипертрофия описва процеса на изграждане на мускулите ви за да ги направи по-големи. Дроп сериите са ценен инструмент за всеки, който търси начини за увеличаване на интензивността и предизвикателството на своите тренировки.


Екипа на Фитнес Храни

 

3 Коментари

Консултант от Фитнес Храни:
07/03/2012, 11:02:38 PM
Отговор

Коментирайте, приятели. Правите ли дроп серии? :)

Todd:
08/03/2012, 08:11:27 PM
Отговор

Почти винаги, особено при тренировки за ръце... това парещо чуство накрая... LOVE IT. Определено помагат.

Iliqn:
25/08/2013, 09:14:59 PM
Отговор

iskam da popitam kak da vkliucha drop setiite v trenirovkata dali da gi prwq v kraq na vsqko uprajnenie ili cqlata trenitovka da mi e izgradena ot tqh ili moje bi 1 v kraq na trenirovkata

Напишете вашия коментар