Диета подходяща при проблеми с далака

Публикувано от Лидия Костова 21/02/2012 0 Коментари Диети,

Известно е, че съществуването на хората може да продължи и без наличие на далак. Но се оказва, че далака е важен орган за доброто здраве. Въпреки че няма определени диета, специално предназначена за далака, консумирането на определени храни може да ви помогне да го задържите в топ форма.

далак

Далак


Далакът се намира от лявата страна на корема. Далакът филтрира кръвта и премахва всички анормални клетки, като например деформирани или стари червени кръвни клетки. Далакът произвежда антитела и лимфоцитите, които са важни клетки и помагат да се борим с болестите и укрепва имунната система . Далакът е уязвим към болести, като спленомегалия - увеличен далак, така че е важно да се предприемат предварителни стъпки, за добро здраве.

 

Какао


Какаото е богат източник на флавоноиди, които действат като антиоксиданти и защитава клетките от окисление и намаляване на риска от някои заболявания. Тези флавоноиди също помогат за подобряване на имунната функция на организма..

 

 

Гъби


Гъбите също могат да бъдат полезни при увеличаване производството на антитела и лимфоцити от далака.За по добро усвояване на полезните вещества е добре да бъдат само сварени.

 

 

гъби за далак

 

 

Храни богати на витамин B6


Витамин B6 е също много важен за доброто здраве на далака.Тези храни, помагат за увеличаване на лимфоцитното производство и поддържане на добри нива на цитокини. Според проучване, Витамин B-6 е водно-разтворим витамин, намерен в различни храни. Добри хранителни източници на витамин B-6 са обогатените зърнени закуски, картофи, банани, пилешко месо , нахут, свинско месо, спанак и пъстърва.

 

 

Напишете вашия коментар