CLA - феноменът в отслабването

Публикувано от Лидия Костова 09/01/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

1. Какво представлява конюгираната линолова киселина (CLA)?


Конюгираната линолова киселина (CLA) представлява  натурална, свободна, мастна киселина, която  може да си набавите  главно от месото и млечните продукти, но в малки количества. CLA е открита  съвсем случайно през 1978-та година от Майкъл Париза в Университета на Уисконсин, докато са били търсени мутагенни образувания в месото по време на готвене. По нататъшните изследвания на новоткритата мастна киселина, доказват  че  тя може да помогне  при изграждането на мускулите и намаляването на телесните мазнини.

Както вече споменахме, CLA се среща  в храни като мляко, сирене, говеждо, агнешко и много преработени продукти. Но да си осигурите  достатъчно количество CLA от тези храни, е много трудно. Това  би било не само непрактично,  но би  могло да окаже отрицателно въздействие върху метаболизма Ви, тъй като ще приемете голямо количество  калории. CLA е градивен компонент на всички клетъчни мембрани във вашето  тяло. Нейният недостиг води до косопад, суха и чуплива коса, бавно заздравяване на рани, сърдечни заболявания, затлъстяване и други здравословни проблеми.

CLA отслабване

 

2. Как действа  CLA и има ли доказателства, за това?


 Учените смятат, че една от причините за затлъстяването е недостатъчното количество свързана линолова киселина в организма. Според тях, това е  резултат от продължителни диети. Хората непрекъснато сменят  различни програми за отслабване, които обикновено лишават организма от жизненоважни мазнини. В повечето такива диети,  свързаната линолова киселина  липсва. Най-богати на това съединение са червените меса и млечните продукти. Както знаете, в днешно време приемаме доста обработени продукти. Те също са лишени от  CLA. Липсата на тази киселина в храната, нарушава сериозно метаболизма. Това е така, защото  тя спомага за пълното навлизане на глюкозата в мускулните клетки, като по този начин  предотвратява  нейното преобразуване в мазнина.

CLA е естествена мастна киселина, която  ускорява разграждането на вече складирани телесни мазнини, и ги транспортира в кръвообращението, където тези мазнини се изгарят за генериране  на енергия. Освен това, CLA  притежава свойството  да транспортира големи количества хранителни вещества до мускулните клетки. Това е от голяма полза за бодибилдърите, защото по този начин CLA може да  увеличи мускулната маса. Разбира се, това е възможно само ако е  съпроводено и  със силова тренировка. В общи линии, може да се каже, че CLA потиска способността на организма да складира мазнини, като модифицира определени ензими в сложната обмяна на мазнините

Има много проведени изследвания, които единодушно доказват, че CLA съдейства в голяма степен  за повишаване  на мускулната сила и редуцирането  на мазнините, но само когато е  част от нискокалорична диета и редовни интензивни  тренировки. Също така, тези изследвания  предполагат, че тази  мастна киселина може да подобри анти-катаболните функции в организма и да стимулира  имунната система.

 

 

 Други функции на Конюгираната линолова киселина (CLA)


 В продължение на много години се е смятало, че мазнините са изключително вредни за човешкото здраве, но се оказва обратното. CLA е мощен  антиоксидант, а също така е и инхибитор на ензимите, отговорни за съхранение на липидите в мастните клетки. Конюгираната линолова киселина, регулира синтеза  на двата хормона лептин и резистин,  които са в тясна взаимовръзка и  взаимодействие с инсулина, и оказват решаващо  влияние  върху апетита, и натрупването на мазнини.

Доказано е, че свързаната линолова киселина, е особено ефективна при разграждане на коремната мастна тъкан. Освен това, тя се отличава с  мощно противораково действие. CLA се  използва като средство за съпътстващо лечение при различни видове рак, но е доказано че е най – ефективна при  карциноми на гърдата, на простата, на кожата, на стомаха, и на белия дроб. Това се дължи на уникалното свойство на  CLA, да  взаимодейства с канцерогените по изключително ефективен начин.

CLA предпазва и намалява   формирането на плака в артериите, понижава високите нива на холестерол и триглицеридите, като по този начин предпазва от сърдечни заболявания.Също така, нормализира високото  кръвното налягане. CLA  оказва и положително въздействие  върху кожата, косата и ноктите. Поддържа кожата хидратирана, гладка, и еластична. Отстранява лющенето и сърбежа при атопичен дерматит. При  извършени лабораторни изследвания върху животни е установено, че CLA има изключително благотворно  действие при артрит, и други възпалителни ставни  процеси. Оказва се че помага и  при лечение на алергични заболявания (най – вече при  тези на дихателната системa).

 

 

Напишете вашия коментар