Четирите фази на стрес по време на диета

Публикувано от Лидия Костова 15/05/2013 0 Коментари Хранене,
Независимо от целта на вашата диета, Вие  ще преминете  през  четири  фази  на стрес по време на нейното спазване. Вие сте си поставили конкретни цели, имате план и хранителен режим. Не сте планирали обаче спънките, пречките и леките неуспехи, които със сигурност ще Ви разклатят. В тази статия ще Ви запознаем с четирите фази на стрес, за да можете да ги познаете и да се справите с тях.

диета стрес

Фаза 1: Тревогата

 Тази фаза по принцип настъпва  между 3 и 4 седмица от диетата. В този  момент, тялото Ви е започнало да използва складирания  гликоген. Тялото забавя отделянето  на вода и кантара започва да показва едно и също тегло. Въпреки че сте спазвали диетата си точно, някои от Вас няма да са постигнали килограмите които са изчислили за този етап от нея. Все още сте мотивирани и гледате напред, но във Вас започва да се прокрадва чувство на тревога.

Фаза 2: Съмнението

След още няколко седмици, идва  друг деликатен момент. По това време няма да отслабвате толкова много и в ума Ви започва да се оформя съмнение за провал. Това е момента, в който трябва да  вземете  решение дали да  продължите напред, или драстично да промените  курса си. Повечето хора намаляват още калориите и продължават напред. Този план ще успее….или поне се надяват да успее. Чувството на съмнение продължава и следващите няколко седмици. Вие правите всичко по силите си, защо  по дяволите, се случва това?

Фаза 3: Самоунищожение

Вие смятате че сте се справили успешно с предходната фаза. Две седмици по-късно отново намалявате калориите, за да сте сигурни че ще отслабнете. Това проработи предния път, но сега загубата на тегло отново се забавя. Този път, освен намаляването на калориите, трябва да добавите повече кардио упражнения…..или просто да спрете с диетата.Изглеждате  по-добре от началото на диетата, нали?

Фаза 4: Поражение

Вие се чувствате слаби, изчерпани, и просто искате да приключите. Намалили сте калорийния прием много  повече  отколкото сте  планирали, правили сте повече кардио от очакваното. Вие се чувствате близо до резултатите които желаете, но все още не сте  напълно удовлетворени. Имате само няколко седмици до края на диетата, но каква е ползата. Вашият умствен капацитет  е изчерпан. Вашите тренировки са една  тежка борба. Ще продължите ли напред….надявайки се на добър край?

Ако сте спазвали диета, тези фази сигурно са Ви познати и сте успели да си отговорите на всеки въпрос. Можете да кажете, как точно са протекли и четирите фази при Вас, и как сте ги преодолели. За съжаление, “новаците“ в диетуването, а и много голяма част от вече спазвалите диета, не са в състояние да запазят мотивацията си и да излязат успешно от всяка фаза. Трябва да имате план за вашата диета, но и план за евентуалните препятствия и неуспехи. Много хора се провалят по време на празниците, или пък други събития. Трябва да имате план за такива ситуации – това ще Ви гарантира че няма да се провалите. Ако сте уверени и се справите успешно с първата фаза, следващите може изобщо да не настъпят. Планирайте непрекъснато и всичко, за да успеете да постигнете целта.

 

 

 

Напишете вашия коментар