Често задавани въпроси относно фитнес тренировката

Публикувано от Лидия Костова 31/01/2013 0 Коментари Фитнес,
Всеки начинаещ, а дори и по – напреднал бодибилдър, понякога има въпроси относно тренировките. Разбира се, можете да намерите отговори на тези въпроси в интернет, или в различните фитнес списания. Тази статия сме посветили на често задаваните въпроси за фитнес тренировката. Надяваме се да сме Ви полезни с отговорите на тези въпроси.

фитнес тренировка

1. Какви упражнения трябва да съдържа една фитнес тренировка?

Най-добрият вариант е, фитнес тренировката да съдържа трите главни компонента, а именно трениране за издръжливост, аеробни упражнения и упражнения за гъвкавост. Упражненията за издържливост  трябва да извършвате 2 пъти седмично, като не е необходимо да е продължително – и 20-30 минути са достатъчни. Аеробните упражнения изпълнявайте 7 дни в седмицата, за по 30 минути. Не забравяйте да загреете добре преди всяка тренировка – така ще повишите своята гъвкавост и ще се предпазите от контузии.

2. Нормална ли е мускулната треска след тренировка?

 Сигурно сте чували израза „Без болка няма печалба”. Всъщност това е било мото на бодибилдинга в миналото, а днес болката не се възприема за нещо нормално. Болката не е показател за успешната тренировка. Да, нормално е да чувствате болезненост когато сте правили ново упражнение, но за ден два. Ако болката стане постоянна, това не е добър знак, и в никакъв случай не е нормално. Всъщност непрекъснатата мускулна треска сигнализира че сте увеличили опасно физическата си активност. Не трябва да повишавате последната с повече от 10% на седмица.
3. Как да разберем кога сме прекалили с тренировките?

 В много случай, прекалената ентусиазираност и повишаване на физическата активност, водят до претрениране. Някои бодибилдъри дори не знаят че са влязли в такъв период, затова е добре да познавате симптомите на претренирането. Един от тях е непрекъснатото чувство на умора, дори след ден, два почивка. Като симптом на претренирането могат да се проявят раздразнителност, тревожност и депресия, а също така и увеличен пулс.  Друг и показатели  че сте прекалили с тренировките са  загубата на апетит и увеличаването на травмите.
4. Колко бързо да отслабваме?
Бързото сваляне на килограми не е много препоръчително. На първо място то води до загуба на мускулна маса, а именно тя изгаря калориите. Освен това килограмите смъкнати бързо, след това не е възможно да се поддържат за дълго време. Трябва да знаете, че в началото на вашата диета и тренировъчен режим, ще сваляте килограми по – бързо, но в последствие скоростта ще намалее и ще се изравни. Най – добрият вариант е да сваляте около половин до един килограм на седмица.

5. Как да се предпазим от  травми?

За да се предпазите от травми, на първо място се научете да слушате тялото си, защото то най – добре ще Ви каже кога сте достигнали своят лимит. Не позволявайте да стигнете до претрениране. Осигурявайте си достатъчно почивка между тренировкате – тя ще Ви помогне да се възстановите напълно и да повишите своите постижения. Ако сте преуморени не само няма да можете да тренирате пълноценно, но и ще сте в опасност от контузии. Не увеличавайте количеството на упражненията с повече от 10% на седмица, особено ако до сега сте водили заседнал начин на живот. Екипировката за фитнес също е важна -  уверете се, че съоръженията и оборудването, което ползвате не е повредено. И помнете, че каските и уплътненията ви предпазват само ако ги носите. Преди да започнете ново упражнение,
попитайте експерт да Ви инструктира или си купете упътване, което да Ви помогне.

 

Напишете вашия коментар