Червен ориз за намаляване на холестерола

Публикувано от Лидия Костова 13/09/2011 1 Коментари Здраве и красота,

червен ориз

 

Какъв е произхода на червеният ориз?

Червеният ориз идва от Китай и Азия, където е  бил използван повече от три хиляди години в традиционната китайска медицина

Какъв ефект ни оказва червеният ориз и какво сoчат научни изследвания ?

Червеният ориз е бил използван като агент за ароматизиране на храните, но също така и в традиционната медицина, за подобряването на общото здраве и  здравето на сърцето.

Съвременната наука е потвърдила  въздействието на червения ориз. Изследванията показват, че той съдържа mevinolin-химично вещество  известно, че съдейства за намаляване на холестерола и профилактика  на сърдечносъдовите заболявания. В действителност, mevinolin е основна съставка в понижаващите холестерола лекарства като ловастатинът. В сравнение с другите медикаменти,  червения ориз няма известни  вредни или потенциално вредни странични ефекти, като по този начин  това го прави най-безопасната алтернатива.

Как червения ориз потиска увеличението на холестерола?

Чрез инхибиране на черния дроб и  производството на холестерол, червения ориз поддържа нивата на холестерола ниски.

Но, червения ориз е селективен индикатор на холестерола - което означава, че  не инхибира цялото  производство на холестерол, а само  LDL (т. нар. "лош" холестерол), който може да доведе  до усложнения на здравето. И същевременно насърчава  производството на HDL (така наречения "добър" холестерол).

Червения ориз оказва още един ефект:  помага за профилактиката на атеросклерозата - състояние, което може да доведе до "тихия убиец" - коронарната болест на сърцето. От исхемична болест на сърцето страдат  1000000 души само в Америка. Регулирането на холестерола действа за  подобряването на кръвообращението, като по този начин допълнително допринася за здравето на сърцето и имунната функция като цяло.

Производството на холестерол се влияеи от генна и диетата ви. Но е доказано, че червения ориз ще  промени драстично нивата на холестерола, когато се използва заедно с подходяща диета  и упражнения.

Какви са  симптомите на дефицит на червен ориз?

Тъй като производството на холестерол е генетично регулирано, всички лица трябва да приемат  екстракт  от червения ориз. Дори и драстичната диета не може да бъде достатъчно за преодоляване на генетично регулираното производство на холестерол.

Червеният ориз не е необходимо хранително вещество  и затова не съществуват  симптоми на дефицит.

Какъв трябва да бъде приема на червен ориз? Има ли някакви странични ефекти?

Спазвайте строго описанието на етикета.

Червеният ориз е безопасен за употреба .

Страничните ефекти са леки и редки, но могат да включват : главоболие, виене на свят, киселини, газове и болка в стомаха. Страничните ефекти изчезват, когато ползването се преустанови.

Лицата взимащи лекарства за понижаване (понижаващи холестерола лекарства като аторвастатин, флувастатин, симвастатин, правастатин, серивастин) не трябва да  го използват.

Трябва да се консултирате с лекар преди употреба.

1 Коментари

Георги:
14/09/2011, 09:46:55 AM
Отговор

Не самият червен ориз намалява холестерола, а специални бактерии, които отделят вещество, подобно на статините, докато червеният ориз ферментира (например при производството на оризов оцет). На пазара се предлага червен ориз, но консумацията му ни най-малко няма да повлияе холестерола.

Напишете вашия коментар