Безопасно ли е да се пие алкохол по време на прием на Креатин?

Публикувано от Лидия Костова 21/12/2011 1 Коментари Здраве и красота,

Креатиновите добавки могат да помогнат за увеличаване на чистата мускулна маса, но алкохолът може да попречи на вашите резултати. Въпреки че двете вещества могат да бъдат безопасни за едновременна консумация, отрицателните ефекти на алкохола, свързани с растежа на мускулите обезсмисля анаболните ефекти, свързани с креатина. Така става ясно, че консумирането на алкохол по време на прием на креатин не е добра идея.

алкохол и креатин

 

Креатин


Вашето тяло произвежда свой собствен креатин, който е достатъчен за повечето хора. Въпреки това, спортистите могат да се възползват от допълнителен прием на креатин като хранителна добавка. Вашата мускулна тъкан складира креатина като фосфокреатин. Фосфокреатинът се синтезира по време на високо интензивни упражняваня, като вдигане на тежести, за да осигури на мускулите ви допълнителна енергия. Алкохолът не пречи на този процес, обаче се отразява на способността на организма Ви да изгради нови мускули.

 

 

Ефектите на алкохола


Алкохолът пречи на синтеза на белтъциите, хормона на растежа (GH) и отделянето на инсулин. Инсулин и GH са необходими за синтеза на протеини. Протеиновият синтез е процесът, чрез който тялото изгражда нови мускули. Креатинът помага да се изтощят добре мускулите по време на тренировка, но всъщност мускулите растат след края на тренировката. Алкохолът засяга част от процеса на изграждане на мускулите след тренировка и смекчава ефекта на креатина.

 

 

Умерената консумация на алкохол


Умерената консумация на алкохол има ползи за здравето, като например чаша червено вино с вечерята. Сериозните бодибилдъри могат да се възползват, като напълно премахнат алкохола, но за непрофесионалистите не е проблем да пийват по чашка. Препоръчваме ви да избягвате алкохола, точно преди лягане и веднага след тренировка.

 

 

 

Безопасност


Консумирани в излишък, алкохолът и креатина, представляват потенциални рискове за здравето. Алкохолизмът не само пречи на способността на организма за изграждане на мускули, но и за окисляване на мазнините. Също така увеличава риска от увреждане на телесните органи, като черния дроб и бъбреците, докато креатина е безопасен. Препоръчителната доза за прием на креатин е до 20 грама на ден, по 5 грама на доза, в продължение на пет последователни дни, последвани от дневни дози по 5-10 гр. по време на поддържащата фаза. Креатинът не трябва да бъде използван от хора с бъбречни заболявания, диабет или жени които са бременни.

 

1 Коментари

Никола:
02/05/2013, 01:05:20 PM
Отговор

Благодаря много полезна статия! :cool:

Напишете вашия коментар