BCAA - защотo имате нужда от тях за вашите фитнес цели!

Публикувано от Лидия Костова 20/10/2011 0 Коментари Фитнес добавки,

Независимо от вашата цел - по-пъргави, по-масивни, по-релефни и нацепени, време е да добавите BCAA във вашият арсенал!

Какво е BCAA?


Разклонена верига аминокиселини (BCAA) са левцин, изолевцин и валин. Те се наричат аминокиселини ​​разклонена  верига, защото имат странични разклонени вериги в тяхната структура. Тези три BCAA са част от 8-те незаменими аминокиселини - това означава, че ние трябва да ги набавим от храната, защото организмът не може да ги произвежда.

Аминокиселините са малки единици, които изграждат протеина. Различните аминокиселини са свързани помежду си в различни последователности, за да направят различни протеини.

 

ВСАА и мускулният растеж


BCAA може да предотвратят разграждането на мускулната тъкан:

BCAA са от съществено значение за предотвратяване на катаболизма в периода на възстановяване след тренировка. След тежка тренировка, процесите на мускулен синтез и разграждането на мускулите протичат едновременно, но разграждането всъщност надхвърля растежа! Това е момента, където се намесва BCAA. Те могат да повлияят на катаболните ефекти, свързани с тежката тренировка.

BCAA могат да повлияят на мускулната треска:

Няколко проучвания показват, че ВСАА влияят върху забавянето и облекчаването на мускулната треска, като същевременно увеличават издръжливостта. По-малко мускулни увреждания и мускулни болки означава по-бързо възстановяване, колкото по-бързо се възстановявате, толкова по-скоро ще се върнете в залата и ще тренирате отново.

Левцин и растежа на мускулната тъкан:

Левцин потенциално може да играе ключова роля в синтеза на протеини и разкъсването на мускулите след тренировка.

BCAA и изгарянето на ненужните мазнини:

ВСАА, както и левцин самостоятелно, може да бъде от полза за регулирането на телестното тегло, особено по време на диета. Проучванията показват, че BCAA може да помогне за регулирането на хормона за чувство на  ситост - лептин (хормон в мастната тъкан, който изпраща сигнал към мозъка, че тялото е сито), също така BCAA регулират глюкозата, затлъстяването и телесното тегло.

В едно интересно изследване на елитни спортисти подложени на нискокалорийна диета, BCAA e помогнало да изгорят значително количество мазнини и най-вече тези на корема.

Кога и колко BCAA да приемем?

Дневната доза е 0,2 гр на телесно тегло. Тоест, ако тежите 80 кг , имате нужда от 16 гр BCAA, като разпределите приема преди, по време и след тренировка.

Пример за добър прием на BCAA е 5-10 гр преди тренирвока, 5 гр по време и 5 гр след тренировка.

 

Напишете вашия коментар