Бъдете млади с Ресвератрол

Публикувано от Лидия Костова 26/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Какво е Ресвератрол и от къде идва?


 Ресвератролът е едно от веществата, свързани с  т.нар. "френски парадокс". Интересното при него е, че въпреки  мазната френска кухня, налице е нисък  ръст на сърдечно-съдови заболявания при французите, активно  дълголетие и  млади червени вина. Какво е всъщност ресвератрола? Ресвератролът  представлява полифенолен фитоалексин - естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, като например в японската пача трева, в боровинките и дори във фъстъчените люспи.

ресвератрол

Естественият начин да си  набавите  ресвератрол е,  чрез консумация на храните, в които се съдържа и/или чрез прием на млади червени вина.  Ресвератролът съдържа  два изомера (цис-Z и транс-E) според това къде са разположени гликозидните му групи. Смята се, че активният изомер е транс-Е, който е доста по-нетраен в естествена среда и се превръща в другия изомер под въздействие на слънчевите лъчи.

 

Основно действие на Ресвератрол


Вероятно мнозина от Вас се надяват да живеят  мноооого дълго. Добрата новина е, че може би това е реално възможно. Допустима е възможността,  в някаква степен да се удължи продължителността на живота. При опити с този клас съединения – полифенолите, към които спада ресвератрола, резултатите са наистина доста обещаващи. Полифенолът ресвератрол, който е естественото  съставка на червеното вино, се оказва идеалното средство за удължаване живота  на клетките.

Според редица проведени изследвания, ресвератрола може да се използва като агент, който да „излъже” клетките, че са подложени на диета. В резултат на това, те  активират биохимичните си процеси, водещи до производството на SIRT1. Именно това съединение, допълнено с действието  на още два протеина от класа на сиртуините (SIRT3 иSIRT4), може да спомогне за  запазването  на отделните клетки, здрави и млади за по – дълго време -  съответно и  на целия организъм.

В резултат на тези свойства, есвератролът се превръща  един от новите хитове на пазара за здравословни добавки в последните няколко години. За него се говори, че може да излекува  диабет 2, да удължи  живота и дори да  спре  рака... поне така показват изследванията с мишки.Най-важното качество с доказан ефект, което ресвератролът притежава, е антиоксидантният му ефект. Благодарение на него той неутралицира пагубното  действие  на вредните  свободни радикали, които може да повредят  необратимо клетките. Изследванията показват, че ресвератролът си съдейства с витамин Е и себеподобни вещества.

Допълнително действие

Изследванията показват, че ресвератрола може да се използва за превенция от някои видове рак – всъщност изследванията са конфликтни, няма категорични резултати, проведени с хора;
Напоследък се доказа и ефект на подобрение при лечение на диабет 2 с помощта на ресвератрола. Удълаването  на живота (забавянето  на стареенето), също е свойство характерто за ресвератрола.

Може да Ви бъде полезен и като бодибилдъри, защото изследванията показват, че ресвератролът отключва спортния ген СИРТ 1, в резултат на което значително се подобряват постиженията на тестваните субекти по отношение на скорост на метаболизма, нива на хормони и др. Смята се, че начинът, по който ресвератролът действа, е като отключва и стимулира работата на определени гени в човешкото ДНК и така води до подобрение в цялостната обяна на веществата. Без съмнение проучванията изглеждат много обещаващи.

 

 

Напишете вашия коментар