Астрагал срещу вируси и настинки

Публикувано от Лидия Костова 04/03/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Любопитно за астрагала!


В днешно време, грипните епидемии и настинките са нещо целогодишно. Много хора търсят някакво средство да подсилят своята имунна система. Сега ще Ви запознаем с една малко позната билка, която обаче е изключително ефективна в това отношение. Става въпрос за астрагалът, който е  бил  използван  в продължение на хиляди години в Изтока като тонизираща билка за изграждане на устойчивост срещу вируси и инфекции.

В китайската медицина, астрагалът е популярен  като  билка, която тонизира Чи . Една китайска поговорка  дори гласи: „Ако искаш да станеш и да тръгнеш, използвай астрагал”.  Астрагалът няма токсично действие, като също така се е вярвало, че тези, които редовно консумират тази билка, се застраховат срещу  импотентност и живеят по-дълъг живот. Любопитно е да се отбележи, че с  билката астрагал  са били лекувани  личности като Хитлер и  Сталин!

 

астрагал

 

 

 

 Състав и полезни свойства на астрагала


Астрагалът се нарежда сред  най мощните природни антиоксиданти, стимулиращи  имунната система. Билката се отличава с  уникален комплекс от аминокиселини, тритерпенови гликозиди, витамини А,Е,С,  тритерпенови гликозиди, полизахариди, флавоноиди, танини, кумарини, сапонини, микроелементите  алуминий, калций, силиций, желязо, магнезий, цинк, мед , манган, хром, фосфор, йод, стероиди, алкалоиди. Именно тези полезни съставки, определят множеството лечебни качества на тази екзотична билка!

Астрагалът е изключително ефективен при регулиране и нормализилане функционирането на костно - ставната система, както и при  регенерирането й. Билката значително забавя процеса на стареене на клетките и намаляването  на зрението. Астрагалът понижава  и нормализира кръвното налягане при състояния на хипертония, а също така  подобрява притока на кръв на сърцето, бъбреците, централната нервна система. Билката действа съдоразширяващо, като  нормализира капилярите и подобрява дишането на мозъка. Освен това, астрагала повишава  производството на интерферон, регулира  обмяната на веществата в мозъка, черния дроб, бъбреците, ендокринните  жлези и в кръвта.

Астрагалът е билка, която натрупва селен. Трябва да знаете, че всяка система или орган във вашето  тялото  се нуждае от селен – той е жизненоважен!  Той участва  в метаболизма на протеините, на  част от ензимите  и хормоните. Ключов фактор е за здравето на  костите и хрущялите. Може би, имуностимулиращите свойства на астрагала се дължат именно на селена който съдържа, защото това е една от неговите най – важни функции – да  укрепва имунната система.

Селенът регулира съдържанието на  йод в щитовидната жлеза, и на мед  в хемоглобина на кръвта. При занижени стойности се получават   заболявания като анемия, псориазис и кожни екземи, язви, абцеси, диабет, базедова болест, ускорено стареене на клетките. Приемайки астрагал под формата на хранителна добавка, Вие си осигурявате  нормални стойности на селена, който спомага за повишеното производство  на Т клетките "убийци" срещу вирусите и бактериите атакуващи имунната Ви  система.

Освен това, хранителните добавки с астрагал могат  да се използват  за профилактика и съпътстващо лечение при сърдечно - съдови заболявания, стенокардия, състояния след инсулт или инфаркта,хронична сърдечна недостатъчност, безплодие, атеросклероза, заболявания на кожата и косата, както и като средство за възстановяване след химиотерапия.

 

 

 

Напишете вашия коментар