Антиоксидантни добавки и храни

Публикувано от Лидия Костова 21/05/2012 0 Коментари Здраве и красота,

В тази статия ще погледнем към целите и ползите на антиоксидантните добавки и обикновените храни, които са богати на антиоксиданти.

Антиоксидантите защитават организма от свободните радикали. Свободните радикали могат да бъдат визуализирани, като си представите една разрязана ябълка на две. След няколко минути, ябълката започва да потъмнява и това се дължи на вредата от свободните радикали.

За да защитите ябълката от покафеняване, най-добре е да сложите малко лимонов сок върху ябълката, след като сте я разрязали. Антиоксидантите от лимонов сок защитават ябълката от това да бъдат атакувани. Същото важи и за човешкото тяло. Колкото повече антиоксиданти се приемат, толкова по-защитено ще бъде тялото ви от вреда от свободните радикали.

антиоксиданти храни

Вредата от свободните радикали може да направи много неща на клетките - може да варира от мутиране на клетката, увреждане и дори убиване на клетки. Ако някои от тези неща се случват, това може да се отрази негативно върху здравето на един индивид. В тази статия ще покажем всичко, което трябва да знаете за антиоксиданти.

Какви са антиоксидантите?


Антиоксидантите са химични вещества, които намаляват степента на окисление на клетките и биомолекули. Окисляването е химически реакции на прехвърляне на електрони от вещество на оксидиращ агент, което води до променяне на първоначалното вещество до нещо съвсем различно. Свободните радикали са главните виновници за повредите на клетките. Богати на антиоксидантни храни и хранителни добавки помагат за предотвратяване на вредата от свободните радикали.

Голямо количество антиоксиданти се намират в хранителните добавки, използвани за предотвратяването на рак и сърдечни заболявания, а също така помагат и цялостно за здравето. Добрата диета може да съдържа хиляди различни антиоксиданти, а хранителните добавки имат специфични антиоксиданти в своите продукти.

 

Каква е целта на антиоксидантите?


Антиоксидантите помагат да се стимулира имунната система, което предотвратява клетъчните увреждания и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Има много изследвания върху антиоксидантите и всички те са добри. Антиоксидантите могат да забавят, да предотвратят и да помогнат за преодоляването на някои болести.

Всичко това звучи добре, но голямата новина е, че изследвания всъщност показват, че антиоксидантите могат да бъдат естествен начин да се забави процеса на стареене. Вече няма нужда да търсите "извора на младостта" - просто се уверете, че приемате достатъчно количество антиоксиданти във вашата диета всеки ден.

 

 

Чувам ли правилно, че физическите упражнения водят до увеличаване на свободните радикали?


Е, не позволявайте това да убие мечтите ви, но до някаква степен, това е вярно. Въпреки това, позитивите значително надвишават негативите. При упражняването консумацията на кислород се увеличава (поне така трябва да бъде, ако се работи достатъчно усилено). Това увеличение на кислород води до увеличаване на свободните радикали, които увреждат клетките и причиняват мускулна умора. Тялото използва антиоксиданти, които се намират в тялото, за да помогне за намаляване на вредата от свободните радикали.

Добрата страна на тази история е, че доказателствата показват, че упражняването укрепва антиоксидантната система на организма за отбрана.

 

 

Кои са някои от специфичните антиоксиданти?


Витамин Е, бета-каротин, витамин А, и коензим Q10 са антиоксиданти, които защитават липидните мембрани, а витамин С, глутатион пероксидаза, супероксид дисмутаза и каталаза защитават организма от свободнитеантиоксиданти радикали, които се намират в на водна основа цитоплазмата.

Страхотно място да намерите антиоксиданти е във вашата диета. Зеленчуци, плодове, зърнени храни, бобови растения и ядки, всички са големи източници на антиоксиданти. Плодове като боровинки, малини и къпини, всички те имат обилно количество антиоксиданти в тях. Спанак и чушки са двата големи източника на растителни антиоксиданти. Някои добри източници на зърна, които имат добра сума на антиоксиданти са ечемик, царевица и просо. За тези, които искат да пият антиоксиданти добър избор са кафето, червените вина и чайове като например черен, зелен и бял, страхотен избор за борбата със свободните радикали. Тези, които търсят за здравословна закуска може да намерите на антиоксиданти в бадеми, орехи и шам фъстък.

Някои други храни, които съдържат антиоксиданти:

Зеленчуци:

Лук
Джинджифил
Чесън
Див лук
Домати
Моркови
Къдраво зеле
Спанак
Зелените листни зеленчуци
Броколи
Карфиол
Зеле
Брюкселско зеле
Грах

Плодове:

Грозде
Боровинки
Ягоди
Череши
Ябълки
Грейпфрут
Червени боровинки
Малини
Къпини
Нар
Портокал
Слива
Ананас
Лимон
Киви
Мандарини
Диня
Кайсии
Сушени сливи
Ядки:

Орехи
Семена от слънчоглед
Бобовите растения:

Соята
Бакла
Шарен боб

 

Екипа на Фитнес Храни

 

Напишете вашия коментар