Антиоксиданти повишаващи ефективността на вашата тренировка

Публикувано от Лидия Костова 12/02/2013 0 Коментари Здраве и красота,
Антиоксидантите са едни от най – важните борци  срещу увреждането  на клетките, причинено от свободните радикали, което води до  различни заболявания. Използването на антиоксиданти, може  да намали  вредата от свободните радикали, които се отделят и по време на вашите интензивни тренировки. Антиоксидантите могат да бъдат от полза в тренировките, когато са налице мускулни наранявания. Изследванията показват, че тренировките  могат  да се отразят  неблагоприятно на мускулната тъкан, защото водят до образуването на свободни радикали. Тези свободни радикали, след това може да доведат  до мускулна умора, възпаление и мускулно разграждане.

антиоксиданти

При нормални условия, свободните радикали биват  неутрализирани от антиоксидантните  ензими в черния дроб, скелетната мускулатура и други системи. За съжаление, увеличаването  на свободните радикали, причинено от физическо натоварване, не може да се неутрализира само с помощта на тези ензими, а също така води до изхвърляне от тялото на някои от естествените антиоксиданти в тялото. Витамин Е  например, може да бъде изхвърлен в големи количества, а той е един от основните антиоксиданти във вашите мускули. В тази статия ще Ви запознаем с някои антиоксиданти, които ще Ви помогнат да се възстановите от вашите тренировки, и ще защитят мускулите, сухожилията и ставите Ви, от вредното действие на свободните радикали.

Витамин С

Витамин С е от съществено значение за правилният  синтез  на колаген. Освен това е доказано, че витамин С  има някои антикатаболни ефекти, които  включват  намаляване на  нивата на кортизола. Витамин С е необходим за синтеза на колаген и е силен антиоксидант с благоприятен противовъзпалителен  ефект. Проведено изследване на витамин С показва, че може да спомогне  за намаляване на болката и възпалението след фитнес тренировка.  Витамин С участва в ензимното  хидроксилиране на пролина  до  4-хидроксипролин -  аминокиселина, която е неразделна част от колагена и еластина.

Коензим Q10

Коензим Q10 действа като електронен носител на дихателната верига в митохондриите. Редуцираната форма на коензим Q10, представлява  важен физиологичен липидо-разтворим антиоксидант, и успешно неутрализира  свободните радикали. По този начин,  Коензим Q10 увеличава физическата работоспособност и допринася за предпазване от увреждане на тъканите.

Цинк

Дефицитът  на цинк при  спортуващите хора, е  много често срещан. Това е така, защото доста голямо количество от него се изхвърля заедно с потта. Цинкът е съставна част на повече от 100 фундаментално важни ензими, така че дефицита му  има много негативни ефекти, върху почти всеки орган. Освен това, недостига  на цинк може да се отрази неблагоприятно на репродуктивните хормони и  на синтеза на протеини.

Магнезий

Магнезиевите  добавки  доказано  увеличават   протеиновия синтез и силата.Освен това специалистите смятат, че инсулиновата чувствителност може да се подобри чрез намаляване на наднормено тегло, редовна физическа активност и регулиране на магнезиевият дефицит.

Калций

Няколко изследвания са показали, че калцият играе ключова роля в регулирането на телесното тегло и особено върху метаболизма на мазнините (с възможните си  ефекти върху липолизата, окислението  на мазнините, липогенезата, разхода  на енергия и потискането  на апетита). Друго проучване пък установява, че калцият не само съдейства за изгаряне на излишните мазнини, но предпазва от тяхното повторно натрупване.По -  просто казано, ако спазвате хранителен режим богат на калций, Вие ще наблюдавате  значително увеличение на липолизата, намаляване  на  мастните  киселини, и изгарянето им за енергия. Която пък е изключително необходима за вашите тренировки.

Хром

Хромът е основен елемент във въглехидратния и липидния метаболизъм. Необходимостта от хром значително се повишава при физическо натоварване, защото и той както цинка се изхвърля в големи количества от тялото, чрез потта. Хромът помага за увеличаване на инсулиновата чувствителност и по този начин спомага  тялото да изгаря излишните мазнини,  като предпочитано гориво. Хромът също така  намалява  складирането на мазнините в тялото. Заедно с това е доказано, че хромът има благотворен ефект върху мускулите и консктрукцията на тялото като цяло.

Алфа липоева киселина

Алфа липоева киселина (ALA) има мощни антиоксидантни свойства, способност да увеличава  нивата на вътреклетъчният глутатион, и да участва в синтезирането на  други антиоксиданти като витамин С, витамин Е. Алфа липоевата киселина има противовъзпалителни свойства и съдейства за намаляване на нивата на кортизола. Алфа-липоевата киселина активира колаген-регулиращ фактор известен като AP-1, който включва ензими, поправящи  повредения колаген, и по този начин правещи кожата по-еластична и млада. Освен като мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства, ALA също има значителни анаболен ефект,  свързан с инсулина и растежния хормон.

 

 

Напишете вашия коментар