Алфалфа

Публикувано от Лидия Костова 04/03/2013 0 Коментари Здраве и красота,

Какво е алфалфа и от къде идва?


В тази статия ще Ви запознаем с алфалфа…или по – известна като люцерна. Това  е билка, която произхожда от земите край  Иран,  и е  открита за първи път  от арабите. Те я нарекли "бащата на всички храни", но тя също така е известна и  като "кралицата на фуража". Те хранели с  люцерна конете си, твърдейки, че тя ги прави бързи и силни. Алфалфа достига до  около 3 метра височина,  и има синьо-виолетови цветове, които цъфтят от юли до септември. Тя е с ниско съдържание на фибри и с високо съдържание на енергия, и е отличен източник на протеини, витамини и минерали. Поради това е ценена като основен компонент в дажбите на млекодайния добитък……но намира приложение и при хората.

алфалфа

 

Какви са здравословните ползи  от алфалфа?


Както бе посочено по-горе, люцерната е богата на протеини, витамини и минерали. Листата на алфалфа  съдържат протеини, витамин А, витамин С, витамин D, витамин Е, и витамин К. Те също така съдържат минерали като калций, калий, желязо, цинк, магнезий, и каротин, което е полезно за профилактиката на сърдечно – съдовите и ракови   заболявания. Люцерната също така е  източник на хлорофил и каротин, като и двете са с високи ползи за здравето. Билката е богата на  флавоноиди, изофлавони, стероли, и кумаринови деривати.

Проучванията при животни са показали, че изофлавоните можат да оказват  естроген-подобни ефекти. Люцерната  съдържа още  витамин В1, витамин В6, и антиоксиданти. Преди много години, млади листа от люцерна са били използвани от традиционните китайски лекари,  за лечение на заболявания на храносмилателния тракт. По същия начин, листа и цъфтящи върхове са били предписвани от аюрведа лекарите  от Индия за лошо храносмилане. Северноамериканските индианци пък,  използва люцерна за лечение на жълтеница и за насърчаване на съсирването на кръвта.

Люцерната  отсъства от много класически учебници по билкова медицина, но е наистина ефективно средство за тонизиране, за нормално  храносмилане,  при диспепсия, анемия, загуба на апетит и лошо  усвояване на хранителните вещества. Тя  също така се препоръчва в помощ на  стимулирането на  лактацията при кърмещи майки, а също така  за лечение на циреи и ухапвания от насекоми. Китайците са използвали люцерна  за лечение на камъни в бъбреците и облекчаване на задържане на течности и подуване.

В наши дни, алфалфа, или люцерната, също се използва в медицината. В прясно или сушено състояние, както и под формата на хранителна добавка, алфалфа  се използва за насърчаване на апетита, за  наддаване на тегло,  като естествен диуретик, и като средство за спиране на кървенето. Люцерна работи като възстановителен тоник и помага за лечение на хронични и остри храносмилателни заболявания. Тя се използва и за пълноценното  усвояване  на протеините , желязото , калция  и други минерали. Люцерната може да помогне за облекчаване на различни остри и хронични възпалителни симптоми, свързани с дегенерацията и процеса на  стареене.

Люцерната също може да помогне за детоксикацията на организма, особено на черния дроб. Тя е чудесно средство за лечение на заболявания на дебелото черво,  при анемия, нарушено храносмилане, витаминен  и минерален дефицит, цистит, отоци, диабет, язва и артрит. Люцерната също така насърчава хипофизната жлеза и има противогъбични свойства. Допълнителния прием на алфалфа,  може да блокира усвояването на холестерола и  да предотврати   образуването на атеросклеротични плаки.

 

Напишете вашия коментар