Адаптацията на тялото и колко често да променяме тренировките

Публикувано от Лидия Костова 06/02/2013 0 Коментари Тренировки,

Какво представлява адаптацията?


 Тази статия е посветена, на един от най – задаваните въпроси на бодибилдърите – адаптацията и как да се преодолее тя!  Ако сте от по – напредналите бодибилдъри, сигурно знаете много по този въпрос, но винаги има какво още да се добави! Има и бодибилдъри, които още не са се сблъсквали  със застоя, причинен от адаптацията. Заради тях, сега ще разгледаме по – подробно въпроса за адаптацията, за промяната на тренировката, и кога е нужно да се направи тя. Вашето  тяло е изключително адаптивно, което  му  помага да оцелява и да се развива. Но за бодибилдърите, това инъче ценно качество, може да се окаже пречка.

адаптация  фитнес


 Независимо дали тренирате или извършвате  някакво друго действие, до такава степен свиквате, че Ви става дори нещо като навик. Целта на фитнеса и фитнес тренировките е едно постоянно развитие, целящо да достигне върхови форми в дадено фитнес направление. Но за да се развивате,  не трябва да позволявате на тялото си да се адаптира и да стои само в една точка на комфорт. При подобен случай развитието спира и изпадате в застой. Той се определя както от това, че не покачвате повече мускулна маса, така и от това, че не понижавате теглото си.

Как да разпознаете адаптацията?


 Ако сте на диета целяща загуба на излишни мазнини, и влезете в период в който не сваляте нито грам, значи тялото Ви се е адаптирало към тази диета. Същото е и фитнес тренировките – ако забележете че сте започнали да изпълнявате упражненията във всяка ваша тренировка с лекота, значи сте се адаптирали. Ако не забелязвате мускулен растеж, загуба на излишни мазнини, или повишаване на мускулната сила, въпреки неимуверните усилия които полагате, значи за Вас е настъпила адаптация. Това не е нещо необратимо. Просто имате нужда от промяна.

Как да преборите адаптацията и застоя?


 В какво се изразява промяната? Мнозина променят времената за тренировки или техния ред, но това е далеч от нещата от които се нуждаете. Нужно е да се променят градивните елементи на тренирвката Ви, а именно  упражненията. Всяко едно упражнение представлява дадено действие, което извършвате. Рано или късно мускулатурата ви свиква с него и то не предсталвява вече предизвикателство за нея. Затова трябва да се цели промяна в основните движения и упражнения, които извършвате.

Освен промяна та на дадено упражнение може да промените и килограмите, с които го изпълнявате. Използвайте някои техники за напреднали. Това ще ви помогне да излезнете от застоя. А колко често трябва да се случва тази промяна?  Ако за един новак трениращ може да се изчака по- дълго време, то при  по-напреднал атлет  е възможна промяна и по- рано.. Мускулатурата привиква към дадено движение и натоварване в интервала 3-5 седмици.  И все пак всичко е относително! Единственото нещо, по което трябва да се водите е усещането дали сте изпаднали в комфортната си точка. Има доста бодибилдъри, които не чакат признаците на адаптация, а променят тренировката си всеки път.  Но те не променям структурата или целта, а просто начина, по който атакуват  даден мускул или мусклана група. Единствено и само  редовната промяна и невъзможността на организма да се адаптира, би Ви донесла  онези заветни резултати, които гоните.

 

Напишете вашия коментар