9 причини защо имате нужда от шоколад

Публикувано от Лидия Костова 21/05/2013 1 Коментари Хранене,
Повечето хора обичат да си хапват сладко – това е факт. В световен мащаб, шоколада се смята за най – бленуваното изкушение от този тип. За него обаче е изписано доста, и то най – вече отрицателни неща. Оказва се, че шоколада, по – точно тъмния шоколад, не е никак вреден – напротив. Има много причини, поради които е желателно да консумирате шоколад, а в тази статия ние ще Ви запознаем с тях.

тъмен шоколад полезен


Причина 1:  Подобрява състоянието на  кожата

Шоколадът съдържа флавоноиди, които изпълняват антиоксидантни функции, тоест, блокират свободните радикали и предпазват от оксидативен стрес.  Проучванията показват, че флавоноидите в шоколада може да помогнат за увеличаване на дебелината на кожата. Това е нещо полезно, тъй като допринася  за защитата  на кожата от UV радиацията. Освен това, шоколадовите флавоноиди могат да подобрят хидратацията на кожата и цялостния й външен вид.

Причина 2: Подобрява  кръвообръщението

Това се дължи на полифенолите намиращи се в шоколада, които засилват  притока на кръв към мозъчните артерии. Антиоксидантите в тъмния шоколад спомагат за отпускането на кръвоносните съдове, което понижава  кръвното налягане и подобрява кръвообращението. Това означава транспортиране на повече   кислород и хранителни вещества до всяка клетка.

Причина 3:  Понижава риска от диабет

Колкото и странно да звучи, тъмния шоколад предпазва от диабет. Той съдейства за повишаване на инсулиновата чувствителност, което означава, че тялото става по-малко резистентно  на инсулина, което именно предпазва от диабет. Ключът  е да се яде тъмен  шоколад.

Причина 4: Увеличава продължителността на живота

Най-старият човек, Jeanne Louise Calment, който е живял до 122, казва че е изяждал  почти два и половина килограма черен шоколад на седмица! Изследванията показват, че яденето на черен шоколад удължава  живота с 2 години.

Причина 5: Намалява  риска от  инсулт

Едно проучване проведено с жени  установява, че яденето на 2 бара тъмен шоколад на седмица намалява риска от инсулт с до 20%, което според учените се дължи на флавоноидите съдържащи се в него. Това проучване  не доказва някакви  невероятни лечебни свойства на  шоколада, но доказва неговата полезност.

Причина 6: Предотвратява образуването на кръвни съсиреци

Проучванията показват, че шоколадът има спхособност да разрежда  кръвта подобно на аспирина. Смята се, че това може да бъде постигнато с консумацията на 2 супени лъжици тъмен шоколад на ден, и също се дължи на флавоноидите.

Причина 7: Понижава риска от сърдечни заболявания

Флавоноидите  спасяват положението  отново! С  тяхното антиоксидантно действие, те защитават не само кожата, но и сърцето. Като защитават клетките на тялото, флавоноидите в тъмния шоколад  помагат  за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Причина 8: Може да намали риска от рак

Какаото от което се прави шоколада,  съдържа полифеноли. Те са  свързани с намаляване на риска от рак, по-специално от  рак на дебелото черво. Това е възможно благодарение на способността им да нарушават  способността на раковите клетки да се разпространяват.

Причина 9:  Подобрява настроението

Тази причина поставяме на последно място, но всъщност нейното място е сред първите три.  Черният шоколад помага за повишаване на синтеза на  серотонин в мозъка. Серотонина   регулира  апетита, възбудата  и настроението. С няколко блокчета тъмен шоколад на ден, Вие можете да понижите стреса и напрежението.


1 Коментари

kiro741:
22/05/2013, 08:49:56 PM
Отговор

:angel:

Напишете вашия коментар