6 стъпки за перфектна бодибилдинг диета

Публикувано от Лидия Костова 12/08/2013 0 Коментари Хранене,

Когато става въпрос за наддаване, много хора започват само с добавяне на повече калории към приема им с надеждата, че техните тренировъчни програми ще им помогнат на тези допълнителни калории да се превърнат по-лесно в мускулна маса. Но, ако си приличате с повечето хора, и ако не сте вече тийнейджър, тогава това дори и със сериозна тренировъчна програма грешният тип храна може да бъде равен на грешен тип наддаване.

перфектно бодибилдинг меню

Ако просто добавите богата на въглехидрати храна към диетата Ви, без да обърнете внимание на вида калории, които поглъщате, това ще доведе до натрупване на мазнини и най-малко намаляване на чистата мускулна маса. Въпреки, че може да се стремите да наддадете бързо, простото добавяне на калории, няма да Ви направи никакви услуги.

Когато става въпрос за изграждане на наддаваща здравословна диета, създаването на здравословен диетичен план заедно с някои добри добавки за изграждане на мускулите Ви ще бъде най-ефективната стратегия. По-долу са някои добри съвети за хранене и за мускулно наддаване, без да се поддавате на допълнителна отпуснатост.

1. Време на прием на въглехидрати: Когато става въпрос за наддаване, то естествено, ще Ви трябват въглехидрати. Въпреки това, трябва да сте нащрек за това кога и как да ги ядете. Например, яжте въглехидрати най-добре сутринта. Въглехидратите, консумирани в по-ранните часове не само ще Ви спестят напълняване, но те също така могат да Ви помогнат да се възползвате от Вашите естествени анаболни възможности. Докато постите в продължение на осем часа, или по време на почивка, нивата Ви на кортизол стават по-високи.

Яденето на въглехидрати след тренировка може да е добра идея, защото те ще Ви помогнат да вкарате аминокиселини в тъканта на мускулите. Този процес дава на мускулите горивото, което им трябва да се възстановят сами. Малко храна с въглехидрати точно преди тренировка може да помогне и за метаболизма на мазнините, като по този начин си гарантирате, че Вашите калории се трансформират в наддаване, а не в отпуснатост. Яжте тази храна най-малко един час преди тренировка за оптимални резултати.

2. Протеин: Яденето на протеин е от съществено значение за здравето и благосъстоянието на мускулите. Приемането на достатъчно протеини Ви помага да  наддадете, без да се престаравате с приема на въглехидрати. Изборът на чист протеин като пилешки и пуешки гърди, яйчен белтък, риба, бобови растения и бобови култури може да бъде чудесен начин да започнете.

Високите протеинови храни трябва да се ядат често през деня и особено вечерно време, за да се предотврати глада, без да разчитате на въглехидрати.

3. Вода: Всеки един щангист ще Ви каже, че хидратацията е ключът към успеха за изграждане на мускулите. Въпреки, че задържането на вода не е добре, това всъщност идва от неполучаването на достатъчно вода. Ако тялото Ви не е свикнало да приема осем чаши вода с добро качество на ден и ядете прекалено много солени храни, това може да доведе до подуване. След като свикнете на това ниво на хидратация, Вие всъщност ще се чувствате и ще изглеждате по-стегнати.

4. Зареждането с плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода също може да помогне. Динята, марулята и други богати на вода плодове и зеленчуци Ви помагат да поддържате тялото Ви хидратирано и Ви предоставят множество витамини и минерали, необходими за развитието на мускулите. Много културисти ядат тези видове храни и пият достатъчно литри вода всеки ден. Това не е само заради интензивните тренировки, които ги дехидратират, но и защото хидратацията всъщност прави мускулите им изглеждат по-обемисти.

5. Хранителни добавки: Понеже може да бъде трудно да получите всичко необходимо за оптимално хранене, то често е добра идея да изберете фитнес добавки. Не само, че това може да Ви помогне за ускоряване на процеса на наддаване, но то също може да Ви гарантира, че мускулите Ви получават всичко, което им трябва, без да се налага да разчитат на въглехидрати, протеини и мазнини през целия ден.

Добавките със суроватъчен протеин са едни от стълбовете на културизма, но днес има много по-голямо разнообразие от добавки, от които да избирате. Тестостерон бустерите като йохимбе, или други природни продукти могат да Ви помогнат, ако хормоналните Ви проблеми Ви пречат да не видите резултатите, които искате. Само не забравяйте да следвате препоръчаните дози и да се консултирате с лекар, ако имате някакви императивни здравни проблеми.

6. Честота на хранене: Добре, може би вече сте пълни с протеини и въглехидрати и приемате добавки с добро качество, но просто не можете да качите тегло. В този случай най-вероятно не се храните достатъчно. Ако тренирате усилено, ще се нуждаете от много калории, и просто няма начин да заобиколите този факт.

Така че, за да се увеличи консумацията на калории, без да се тъпчете при всяко хранене, Вие ​​просто ще трябва да ядете по-често. Яденето на всеки два до три часа, когато тренирате е необходимо. Удвоете честотата на обичайното Ви хранене и  изберете богати на хранителни вещества храни. Добавете и  високо протеинови закуски от ядки, птиче месо и леща към дневното Ви хранене, както и бавни за храносмилане, с нисък гликемичен индекс въглехидрати.

Напишете вашия коментар