5 хранителни добавки които всеки мъж трябва да избягва

Публикувано от Лидия Костова 05/09/2013 2 Коментари Фитнес добавки,
В усилията си за постигане на здравословни и фитнес цели, много хора се обръщат към хранителните и други добавки, за да дадат тласък на техните органи. Едно бързо търсене в интернет изкарва списък след списък на добавки, насочени към подпомагане на хората да станат по-слаби, по-подготвени и по-силни. Това, което е трудно да се намери, обаче, е списък на добавките, които мъжете трябва да избягват.

хранителни добавки за мъже


В един свят на бърз маркетинг и дезинформация е лесно да се сбърка за това кои добавки всъщност могат да причинят повече вреда, отколкото полза. За щастие, за хората, които се грижат за здравето си все още навсякъде има полезна информация. Ето списък на петте добавки, които всеки мъж трябва да избягва.

5. Селен

Намиращ се в естествен вид в храни като морски дарове, птиче месо и пшеница, селенът се препоръчва за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и рак на простатата. Въпреки това, новите изследвания показват, че повишените нива на селен, натрупани от добавки могат в действителност да имат обратен ефект и да увеличат вероятността от рак на простатата.

4. Кава

Първите добавки на разположение от преди повече от десетилетие, които са базирани на кава и са направени от екстракт на растението, са популярна алтернатива на фармацевтичните медикаменти против прекомерно вълнение. Проучванията дори подкрепят исканията на привържениците. Въпреки това, новите изследвания поставят под съмнение безопасността на кава добавките. Доклади за чернодробна токсичност, завършила със смърт и чернодробна трансплантация са накарали от здравните работници да преразгледат кава добавките. Засега е най-добре да ги избягвате.

3. Гинко Билоба

Неизменна част от традиционната китайска медицина, гинко билобата предполага към увеличаване на циркулацията, предпазва сърцето и повишава умствените способности. Въпреки това, има малко научни доказателства в подкрепа на тези твърдения. За да станат нещата още по-лоши, поради липса на индустриални регулации, много добавки с Гинко билоба са били опетнени в миналото с олово и други опасни тежки метали.

2. Фолиева киселина

Фолиевата киселина е витамин В-комплекс, който се среща естествено в различни храни. Необходима е в производството на червени кръвни клетки и липсата ѝ е отговорна за някои видове анемия. В продължение на години, фолиевата киселина е възхвалявана за способността ѝ да подпомагане лечението на депресия. За съжаление, новите изследвания показват, че приемът на дори един милиграм от дневна добавка с фолиева киселина увеличава риска от рак на простатата до три пъти.

1. Анаболни стероиди

Анаболните стероиди, обикновено наричани просто стероиди, са група от контролирани синтетични наркотици, които имитират мъжки тестостерон. Обикновено свързани с бодибилдинга, с анаболните стероиди се злоупотребява от спортисти от всички сортове. Стероидите, както и повечето лекарства, идват с нежелани реакции, които повечето мъже биха искали да избегнат. Това включва свиване на тестисите, плешивост на гърдите, безплодие, акне и увреждания на черния дроб. Не забравяйте, че стероидите са контролирани вещества, което може да причинят  и легални проблеми на един човек.