5-хидрокситриптофан | 5-HTP |

Публикувано от Лидия Костова 16/05/2011 0 Коментари Здраве и красота,

Какво е 5-HTP и от къде се появява?


5-HTP е серотонин от природата

5-хидрокситриптофан (5-HTP) е аминокиселина , която преобразувана в мозъка се превръща в химикал наречен серотонин. Серотонинът е химикал  влияещ върху настроението, поведението, апетитът и съня.

Серотонинът е известен като 5-HT, или 5-hydroxytryptamine и се намира на много места в организма, особено в мозъка, стомашно чревния тракт и кръвта. Смята се, че в следствие на изпълненото ни със стрес ежедневие, в мозъка ни се съдържа по – ниско количесто серотонин.

Това може до доведе до наднормено тегло, повишен апетит за захар и други въглехидрати, пристъпи на депресия, чести главоболия и неясни мускулни болки. Чрез повишаването нивата на серотонин в мозъка тези проблеми могат да бъдат избегнати.

Малко се знае за хроничната употреба на 5-HTP и се препоръчва употребата на минимална доза от него, което да предотврати евентуалното пристрастяване към него. До сега няма данни за животозастрашаващи нежелани реакции от употребата на 5-HTP.

Какво прави 5-HTP  и какви научни изследвания дават доказателсва в негова подкрепа?

Изследванията показват, че някои хора, които вземат 5-HTP забелязват подобрение на настроението им, намаляване на тревожността, ограничаване на апетита и по здравословен и спокоен сън. Има косвени доказателства, че някои хора са генетично предразположени към затлъстяване. Смята се, че механизмът, наблюдаван при плъхове е един и същ и при хора.

5-HTP е изключително ефективен при нервно главоболие

С други думи, някои хора са с наднормено тегло, защото те имат нисък коефициент на реализация на триптофана до 5-HTP, което води до намаление на нивата на серотонин.

5-HTP може да помогне за ограничаване на апетита и да доведе до загуба на тегло. Не при всеки се наблюдава намаляване на апетита при използване на 5-HTP. Ако е забелязно намаляване на апетита обаче, с промяна начина на живот и коригиране на диетата 5-HTP може да се използва в дългосрочен план за поддържане на теглото.

Правено е изследване за това как 5-HTP засяга хората с депресия. Документирано е, че то може да е много ефективен антидепресант.

Едно от впечатляващите изследвания включва 99 пациенти страдащи от депресия които не се повлияват от стандартните антидепресанти. Те получават средно по 200mg от 5-HTP на ден. 43 от 99 съобщават за пълно възстановяване, а при други 8 се наблюдава значително подобрение. 5-HTP може да бъде от полза при някои хора с мигрена. Страдащите от главоболие имат ниски нива на серотонин в тъканите си. Преимуществото на 5-HTP пред стандартната медикаментозна терапия е, че при 5-HTP не се наблюдават странични ефекти.

Кой има нужда от 5-HTP  и какви са симптомите на недостиг?

Всеки, който има за цел да подобри настроението си, да ограничи апетита си или да подобри съня си. Симптомите на ниски нива на серотонин включват депресия, затлъстяване, глад за въглехидрати, булимия, безсъние, нарколепсия, сънна апнея, мигрена, хронично ежедневно главоболие, предменструален синдром, и фибромиалгия.

Колко трябва да се взема? Има ли някакви странични ефекти?

Препоръчително е да започнете с 50 мг три пъти на ден, ако след 2 седмици няма резултат дозата може да се увеличи до 100 мг, три пъти дневно. Препоръчително е да се започне по с по – малки количества с цел да се избегне гадене, което често се усеща по време на първите няколко седмици на употреба. 5-HTP може да се приема с храна, но ако го използвате за загуба на тегло се препоръчва да го приемете 20 мин. преди хранене.

Имате ли някакви въпроси относно информацията, която прочетохте?

Напишете вашия коментар