5 ексклузивни принципа за качване на маса

Публикувано от Лидия Костова 14/02/2013 0 Коментари Фитнес,
Увеличаването на теглото всъщност е по – лесно, отколкото си мислите. Повечето от Вас го правят непрекъснато. Поръчвате пица за обяд, не спортувате и карате колата си дори  от гаража до пощенската кутия и обратно. Това е качване на килограми, при което се трупат излишни мазнини. Но качественото увеличаване на мускулната маса, а не просто на килограмите, има изцяло друго значение.

Принцип 1: Общи движения

  Съзнателно формулираме  този принцип  като основен. Когато наблягате  върху една част от тялото си във фитнес залата, Вие просто  забравяте  за останалите. В този  случай акцентирайте  върху общите  движения (върху краката, ръцете и раменете) различаващи се от повечето продуктивни движения (например клякания, повдигания, коремни преси, навеждания). Общите движения са първата стъпка, която задължително трябва да направите, преди да преминете към останалите по – сложни такива.

принципи за качване на мускулна маса


Принцип 2: Трябва да изпълнявате клякания

  Този принцип е свързан отчасти с първия. Кляканията, както много напреднали бодибилдъри ще Ви кажат,  са царете на  комбинираните движения. Някои уважавани фитнес  треньори, дори  разглеждат кляканията  като основни  за сила, размер и мощ. Повечето световно известни бодибилдъри  редовно практикуват тези упражнения.

Правилното  изпълняване на кляканията  е пряко свързано с тежестта, която  използвате в упражнението. Цялостното оформяне на тялото и изграждане на чиста мускулна маса, е тясно свързана с кляканията. И както можете  вече да предположите, по – голямото  напрягане на мускулите,  води до по- добра мускулна хипертрофия.

Принцип 3: Не трябва да игнорирате  повторенията

  Тези, които вдигат тежести често забравят, че силата е основата за добрата хипертрофия, а  хипертрофните програми  дават резултати само  при изпълнението на  8-12 повторения. Често това  се пренебрегва, макар че  наистина повторенията  са определящи за цялостния  и траен ефект. Така че 3 серии с по 10 повторения би трябвало да са „типичен“ модел на повтарящи се серии за хипертрофия. Дори понякога по- добър вариант от този  би било, да се изпълняват  10 серии с по 3 повторения. Това се равнява на 30 повторения, а  по този начин натоварването на мускулите Ви ще е по - голямо, тъй като всяка серия е ограничена с по 3 повторения.

Принцип 4: Не забравяйте за диетата

 С течение на времето,  всички усилия които полагате, няма да водят до желаните резултати, ако не спазвате подходяща диета. Запомнете,  че за видимо подобрение  на структурата на тялото Ви, от ключово значение е спазването на  хранителен режим, освен тренировките. Още нещо, не трябва да гладувате по време на вашата диета, опитвайки се да направите мускули. Не можете  едновременно да губите  и да качвате  килограми.

 

Принцип 5: Постигнатите цели са над болката

  Хората често споменават израза „без болка няма успех“.  Това важи частично за някои аспекти от живота, а за бодибилдинга важи с пълна сила. Фокусирайки се върху  вашите тренировки, не забравяйте да ги усложнявате постепенно. Дори и да изпитвате мускулни болки, това не бива да Ви отказва от преследването на вашите цели.  При подобряване на изпълнението и резултатите  се подобряват. Също така е от изключително значение да отделите време и за почивка, защото без нея, всичко което правите ще е безсмислено.

Знанието не е достатъчно- трябва и действие

  Ако не сте  доволни  от сегашното си хипертрофно развитие, сравнете  своите методи с принципите, които Ви представихме  по- горе. Ако следвайки ги, наблюдавате напредък, ще разберете , че нашите  5 принципа  са отговора за започване на подобрението. Не правете  грешката, мислейки, че „знанието е силата“. Истинската сила е в практическото познание. Трябва само да прочетете  статията внимателно, за да разберете че имате  потенциала да промените  тренировката си към по- добро. Сега е време да приложите  на практика наученото. На работа!

 

Напишете вашия коментар