5 често срещани проблеми в тренировката за бицепс

Публикувано от Лидия Костова 15/09/2011 0 Коментари Тренировки,

Огромни и мощни бицепси – кой не би искал?

Тренирането на бицепси е станало почти обсесивно пристрастяване  във фитнеса. Със сигурност сте виждали   момчета прекарващи  цял час   над концентрирано сгъване, докато се гледат вманиачено в огледалото . Момчетата вече прекарват  по-дълго време в магазините в избор на тесни тениски, отколкото момичетата,  с надеждата, че една от тези тениски ще направи ръцете му  да изглеждат големи.

Концентрирано сгъване за бицепс - любимото упражнение на начинаещите във фитнеса

Въпросът е  ако 9 от 10 момчета са обсебени  от техните  бицепси  и отделят  толкова много на тяхната тренировка и  обем   с  изолирани повторения, концентрирани сгъвания  и  „21”,за  които се говори, че са най- ефективните методи за тренировка , защо техните бицепси все още са малки?

Нека да разгледаме пет от най-честите проблеми свързани с тренирането на бицепсите  преди да ви предложим нашата   програма.

5 често срещани проблеми в тренировката за бицепс

Проблем # 1 - Повече не винаги е добре:

Повечето от вас си мислят ,че ако  направят 4 серии ще е по-добре от 3 ,тогава защо  просто не направите 10 серии? Или най-добре, защо просто не ги тренирате  цял ден? Казано е и преди, но очевидно трябва да се каже отново: "По-малкото дава ПОВЕЧЕ”. Особено, ако не сте надарени с "мускулни" гени.
Вашата цел на всяка силова тренировка трябва да бъде просто  да надминете постиженията си от последната тренировка . След като постигнете това с допълнителна тежест  или няколко допълнителни повторения, то тогава е време да се премине към следващото упражнение. Не да правите нацистки изтезания  на мускула за още един час.


Тази концепция се схваща много трудно от  кльощавите момчета, които са  обсебени от идеята за голям и напомпан бицепс  по време на тренировката, а не как ще  изглеждат, когато  напуснат фитнес залата, което ни води към следващия ни проблем.

Проблем # 2 - Да бъдеш по-обсебен от това как изглеждаш докато тренираш

Проблем # 2 е свързан с проблем номер 1. Истината е, че колкото по-дълго тренирате бицепсите си, дори и ако тежестите ви не са изключително тежки, можете да постигнете доста приличен напомпан вид. Грешно обаче е схващането, че  правите нещо полезно и добро за мускулите ви.

Да, има какво да  кажем за съхранението на кръвта в мускула възможно най-дълго, но ако се прави тренировка с тежести, които не претоварват мускулите ви  и не  увеличавате напрежението в тях, то тогава бицепсите ви бързо ще се  възвърнат обратно към нормалното им състояние без това да доведе до мускулен растеж.

Проблем # 3 – Не се фокусирайте върху увеличаването на цялостната си сила:

Някои от най-здравите момчета, дори  не тренират  своите ръце. Те обаче  поставят силен акцент около тренирането на   гърба, гърдите и рамената.  Ако просто се фокусирате върху увеличението на тежестите в тази насока, бъдете сигурни, че бицепсите ви  ще  растат пропорционално с  другите ви мускули!
Така че, ако  постоянно тренирате  бицепсите си до краен предел, те винаги ще бъдат уморени, когато тренирате мускулите на гърба .А както  знаете, вие сте  толкова силен, колкото най-слабото ви звено.

Проблем # 4 - Използването на едни и същи  упражнения всеки път:

Обикновено про-културистите  залагат на две от най-простите упражнения за изграждането на огромен бицепс – сгъване с прав лост и чуково сгъване с дъмбели. Според професионалистите, тези две упражнения развиват бицепсите  по-добре, отколкото всяко друго упражнение!

Определено сме съгласни, че тези "прости” упражнения са безопасна основа за изграждането на програма, но нека също не забравяме, че професионалните културисти, които  използват стероиди ще имат голям резултат фактически от  всяко упражнение, което правят.

Няма проблем да използвате  тези две упражнения при едно условие – ако ги подобрявате от седмица на седмица. Докато увеличавате тежестите и повторенията - ръцете ви ще растат.

•    Бицепс Упражнение 1: "стрес" на външната част на бицепсите , като поставите лактите навън като използвате тесен хват.

Сгъване за бицепс с тесен хват

•    Бицепс Упражнение 2: "стрес" на вътрешната част  със суперширок захват на лоста и прибрани лакти, без да се клатите!

Сгъване за бицепс с широк хват

•    Бицепс Упражнение 3: Чуково сгъване с дъмбели и обратно сгъване с крив лост. Не подценявайте тези две упражнения!!

Чуково сгъване за бицепс

 

 

Проблем # 5 - Недостатъчно напрежение на мускулатурата:


Много трениращи  не  разбират напълно концепцията за изолиране и действителното трениране на мускула. Те не знаят как да накарат  мускула да „работи” и да го уморят. Вместо това, ще видите много модната инерция и  подмятане с движение на всяка част от тялото, с изключение на тази, кояте те  всъщност се опитват да тренират.

Бицепсите реагират много добре на постоянното напрежение, което означава, че  не трябва да им дадете шанс да дишат. Движете тежестта постоянно, ,без пауза в горната или долната част . Съсредоточете се върху стискането на лоста  и не отпускайте бицепсите си, докато не свърши упражнението.
Целта е да не се  допусне  кислород в мускулите, което създава скок на анаболни хормони, които стимулират растежа на мускулите . Минете на   3-0-3 или 4-0-4 темпо, по-бавно, за да имате по-добър ефект.

Тренирайте и ще постигнете резултати!

 

Напишете вашия коментар