3 фактора за супер лятна форма

Публикувано от Лидия Костова 07/02/2013 0 Коментари Фитнес,

След още някой друг месец, студеното време ще отстъпи, а пролетта ще донесе топли и слънчеви дни! Може би, зимните месеци за били неблагосклонни към Вас – няколко килца отгоре, излишни мазнинки тук – там, любовни дръжки, пухкаво коремче….Всичко това остава скрито под пластовете дрехи, но дните ще  стават все по-топли и по-топли, а  дрехите ще  стават все по-малко и все по-изрязани. Всички тези последици от обилното похапване, ще лъснат. Сега е момента да помислите за това и да приведете тялото си  в „лятна форма”. В тази статия ще Ви подскажем, как да сторите това най – ефективно, концентрирайки се върху 3 важни фактора.

лятна форма

1. Фактор – Храната и хранителните добавки

Колкото и да се мъчите във фитнеса, няма да постигнете особени резултати, ако не промените храната и храненето си. Ако искате качествено  да се отървете от излишните мазнини трябва да намалите приеманите калории така, че да бъдат по-малко от изразходените по време на тренировка. Ако искате да напълнеете пък трябва да приемате повече калории, отколкото изгаряте при тренировка. Изключително важно е да следвате следните основни принципи: Намалете консумацията на въглехидрати до минимум; Яжте зеленчуци 5 пъти дневно; Това, което ядете, трябва да е с минимално количество захар и сол;  Закусвайте  като цар, обядвайте  като селянин и вечеряйте  като просяк; Не поемайте храна час и половина преди физическа активност; Грижете се да поемате нужното количество хранителни вещества по време на тренировка – гладът не е полезен; Не трябва да губите повече от 1 кг. За една седмица. Добре ще е да добавите към хранителния си режим, някаква хранителна добавка за отслабване – това ще повиши вашите резултати значително. Има много видове такива добавки.  Изберете подходящата за Вас, но не забравяйте, че добавките не са магически пръчици, а нещо което ще подкрепи вашите усилия!

2. Фактор – Силовите  упражнения

Тези упражнения са предназначени основно,  да повишат мускулната Ви маса, оформяйки тялото Ви в стегната и секси фигура. Мускулите, които ще товарите обаче, също имат нужда от подходящо хранене. Набавете си някакъв протеин на прах – има богат избор на пазара- Ако сте начинаещ и не знаете какво точно са силовите упражнения, сега ще ги изброим: Вдигане на тежести и упражнения с фитнес уреди; Коремни преси, клякания, вдигане на тежест. Извлечете полза от тях, но внимателно да не  прекалявате. Степента на трудност трябва да е достатъчно висока, че да направи последното повторение трудно. След всяка група упражнения си вземайте 1-минутна почивка и упражнения за отпускане на мускулите, които сте натоварили. Ако искате да увеличите мускулната си маса правете по-малко упражнения с по-голяма трудност.Ако искате просто да оформите тялото си правете повече повторения при по-малка натовареност.Започнете с три сета – всеки по 15 повторения на всяко упражнение.

3.  Фактор - Кардио упражненията

Много хора упорито отбягват тези упражнения - за тях са нужни търпение, издръжливост и условия. Но те са идеални за отслабване.  Ето само малка част,  от многото ползи които  кардио упражненията ще Ви донесат: Ускоряват метаболизма и осигуряват повишената консумация на калориите дълго след като сте приключили с тренировката;  Поради ускореният метаболизъм тялото изгаря излишните мазнини много по-бързо; С повишеното отделяне на пот по време на упражненията тялото се освобождава от токсините и се почистват порите на кожата ви; Имат положителен ефект върху сърдечно-съдовата система; Повишават капацитета на белият ви дроб.

За да има полза от упражненията тренирайте поне 20 минути. Направете си график на тренировките и се придържате към него без извинения -  променяйте срещи, времето на хранене и всичко друго. Намерете си компания за тренировките - ма много хора, които искат да тренират, но не биха отишли сами във фитнеса.Ако искате да увеличите масата си, тренирайте 2-3 пъти седмично между 20 до 30 минути. По този начин ще оформите тялото си без да изгаряте прекалено много калории. Ако пък  искате да изгорите мазнини, тренирайте 3 пъти седмично с до 6 тренировки. Всяка  ваша тренировка, трябва да е между 30 и 45 минути.

Напишете вашия коментар