14 Известни Мита за Добавките - РАЗБИТИ!

Публикувано от Лидия Костова 29/05/2012 0 Коментари Фитнес добавки,

Време е да отделим фактите от измислицата и да научим истината зад 14-те най-често срещани мита за фитнес добавките, които вероятно вече сте чували.

Отделяне на истината от мита, често може да бъде трудно в изграждането на мускули в царството на фитнеса. Всеки има собствено мнение и често тези становища са в основата на слухове, дезинформация, или 10 секундно изявление по новините или радиото. Много от митовете за добавки остават широко разпространени, въпреки факта, че тези митове са широко проучени и е доказано, че са погрешни.

В тази статия ще разгледаме 14 от популярните митове за хранителни добавки. Първо ще бъдат представени с мита, а след това истината, която ще разсее този мит. Добавките често са заклеймявани като ненужни или опасни. Но истината съвсем не е такава.

митове добавки ефект
 

Мит # 1: Суроватъчния протеин ви прави дебели


Истината - суроватъчен протеин не увеличава мазнините ви. Само прекомерното количество над дневните калории, може да ви накара да натрупате мазнини. Яденето на точното количество дневна доза протеин ще осигури максимални мускулни печалби. От друга страна, ако приемате по-малко протеин, вие ще затрудните тялото си да увеличава мускулна маса.
 

Мит # 2: Добавките са загуба на пари


Истината - Има удивителен брой ефективни хранителни мускулно-изграждащи добавки на пазара, които помагат да увеличите максимално ефективността на тялото ви и цялостното здраве. Не позволявайте на преувеличените твърдения на шепа търговци да ви пази от продукти, които помагат на усилията ви.

 

Мит # 3: Спазвам добра диета, значи не ми трябват добавки


Истината - добре балансирана диета е едно добро начало, но това не означава, че сте отговорили на всички хранителни нужди на тялото ви.Хранителните нужди могат да се променят и да се колебаят, защото зависят от вашата възраст, здраве, стрес и интензивни тренировки. Мислете на добавките като застрахователна полица, която запълва празнините.

 

Мит # 4: Всички добавки са със еднакво качество


Истината - Не всички добавки са създадени еднакви. Различните компании имат различни стандарти. Някои компании разчитат на по-ниско качество и чистота на суровините, така че да могат да осигурят по-ниска цена. Не купувайте хранителни добавки базирани на цената. Може да хвърлите парите си на вятъра. Вместо това, потърсете мненията на другите и търсете най-продаваните продукти.

 

Мит № 5: Креатинът е стероид


Истината: Креатинът е нищо подобно на стероид. Креатинът е естествена съставка в човешкото тяло, която помага да се достави енергия (главно) в мускулните клетки. Веществата стероиди, са лекарства, които имитират предимствата на мъжкия полов хормон тестостерон и най-често се вземат в прекалено големи, опасни дози. Креатинът е безопасен и естествен, използването на стероиди идва с много потенциално опасни странични ефекти.

 

Мит № 6: Добавките повишават мускулната маса и сила, дори и да не тренирате


Истината - докато добавките могат да подобрят цялостното ви здраве, да помогнат в битката със стреса, подобряването на съня и да се укрепи имунната ви система, те не са магически хапчета и прахове, които могат да ви превърнат в един изпъкнал културист. Добавките помагат за усилване на тренировките, но те няма да ви направят по-големи или по-силни, ако не се работи усилено във фитнес залата.

 

Мит 7: Добавките имат много странични ефекти


Истината - голямата част от съставките, съдържащи се в хранителни добавки се срещат естествено в човешкото тяло, или в храната, която ядем. Правилното употребяване на добавки дава минимални или никакви странични ефекти.

хранителни добавки фитнес

 

 

Мит № 8: Креатина причинява увреждане на бъбреците


Истината - Заради популярността, като добавка за повишаване на изпълнение, креатиновата употреба е добре проучена. Креатинът е доказано, че е безопасен и нетоксичен за употреба от лица със здравословна бъбречна функция.

 

Мит 9: Използване на Креатин причинява мускулни крампи


Истината - Както и при предишния мит, този мит също е изследван и е доказано, че е изцяло погрешен. В действителност, едно изследване показа, че спортисти, които използват креатин, всъщност са имали по-малко мускулни спазми, наранявания, обезводняване и стягане на мускулите.

 

 

Мит # 10: Всеки получава еднакви ползи от добавките


Истината - Това е напълно невярно. Всеки човек е уникален и няма двама спортисти, които да тренират еднакво или да ядат едно и също. Често пъти ще откриете, че креатина или добавки с азотен оксид работят по-добре при някои, отколкото при други. В действителност, често срещан случай е, че един човек ще има минимални ползи от една марка, но по-големи ползи от друга. Не смятайте, че ако една добавка няма ефект при вашия приятел, няма да има и при вас.

фитнес добавки ефект

 

 

Мит # 11: Високо-протеиновите диети са нездравословни


Истината – Няма никакви изследвания, които показват, че високо протеиновите диети са вредни за хората с нормална бъбречна функция.

 

 

Мит # 12: Спортистите не се нуждаят от допълнителен протеин


Истината – Изследванията разкриват, че усилено работещите спортисти се нуждаят от допълнителни протеини. Упражненията разкъсват мускулната тъкан и допълнителния протеин помага да се подпомага ремонта на тялото и възстановяването на увредените тъкани. Освен това проучванията сочат към реалността, че спортистите, които не приемат много протеин - или ядат това, което се считат за "нормално" количество протеин - всъщност губят мускулна тъкан.

 

 

Мит # 13: Добавките за горене на мазнини са пилеене на пари


Истината: Най-популярните добавки изгаряне на мазнини съдържат комплекс от съставки, които са ефективни за стимулиране на метаболизма ви и помагат на тялото с изгарянето на мазнините. Докато фат-бърнърите със сигурност не са чудотворни продукти, които ще ви помогнат да сваляте мазнини дори, когато преяждате, съчетани с тренировки с тежести, кардио и подходяща диета, те подпомагат в укрепването на вашата енергия и метаболизъм по време на дълги периоди на загуба на тегло.

 

 

Мит № 14: Нашето тяло произвежда достатъчно омега-3 мастни киселини


Истината - тялото не произвежда омега-3 мастни киселини само по себе си. Омега-3 се считат за незаменими, което означава, че тялото не е в състояние да ги произвежда и те трябва да бъдат получени чрез храната, която ядем. Добавки като рибено масло снабдява организма с необходимите омега-3 мастни киселини и са много полезни за усилено трениращи спортисти и лица, които са на ограничен брой калории в диетата си.

 

Напишете вашия коментар