10 прости правила за приема на протеини

Публикувано от Лидия Костова 07/02/2013 0 Коментари Фитнес добавки,

Чудите ли се  защо целият Ви  упорит труд във фитнес залата не се отплаща? Или защо  натрупването на мускулна маса е нещо, за което можете само да се мечтае? Какво ще кажете, ако Ви разкрием, че има много прост и много подценяван аспект от храненето, който може да извърши  драматични промени в тялото Ви? В тази статия ще Ви  обясним, как десет прости правила  за протеините, могат  да Ви помогнат да се превърнете в мускулестият Адонис, който винаги сте искали да бъдете.

Целият Ви упорит труд във фитнес залата, никога няма да Ви позволи да блеснете, и да разбиете конкуренцията, ако не снабдявате  организма си с достатъчно градивни елементи, от които се нуждае за възстановяване и изграждане на нова мускулна тъкан. Протеин! Толкова е просто... Колкото повече протеин вземате, толкова повече ще растете. Можем дори смело да твърдим, че приемането на достатъчно протеин е по-важно от усилената тренировка! Гарантираме Ви, че протеинът е важен и не бива да бъде пренебрегван.

прием на протеини

Белтъчните молекули са изградени от по-малки единици, наречени аминокиселини. След като белтъчната молекула се разгради на тези аминокиселини, те се транспортират до мускулните клетки чрез кръвта, за да се използват като градивни елементи за мускулната тъкан.Има двадесет аминокиселини, които обикновено се срещат в животинските протеини, а осем от тях се счита, че са незаменими, тъй като организма не може да ги произвежда сам. Тези незаменими аминокиселини трябва да се набавят чрез диета или добавки. Останалите дванадесет аминокиселини се произвеждат от организма, но отново трябва да бъдат набавени чрез вашата диета и хранителни добавки.

Както може би вече се досещате, протеинът е ключов елемент в изграждането на  мускулите  Ви до максималният им  потенциал, и когато се използва правилно, оказва  положителен ефект върху мускулния растеж.Чрез прилагане десет прости правила, Вие ще сте в състояние да получите най-доброто от протеините които поемате, и ще жънете  успех след успех,  по пътя към изграждане на мускулна маса.

10 прости  правила за протеините

1. Правилното съотношение между общия белтък и калорийния прием, ще определи дали в телесните клетки ще настъпи анаболизъм. Това е състояние вътре в мускулната клетка, което ще даде възможност за растеж. Ако целта Ви е да натрупате маса, уверете се, че приемате достатъчно протеин, за да допълните калориите от въглехидрати и мазнини. Опитайте се да си  набавите 40 – 45% от дневните калории от протеин.

2. За да поддържате изключителната нужда на организма си от протеини, трябва да посрещате минималните ежедневни нужди. Дневните нужди от протеин са различни при всеки, в зависимост от типа тяло и нивото на физическа активност. Трябва да се приема най-малко един грам протеин на килограм телесно тегло дневно, ако следвате точната бодибилдинг практика. 100 килограмов билдър се нуждае от минимум 200 г протеин на ден.

3. Противно на общоприетото схващане, няма такова нещо като максимален прием на белтъчини. Ако тренирате до самия предел във фитнеса и използвате различни шокови техники за мускулите, никога не може да прекалите с приема на протеини. Колкото повече тренирате, от толкова повече протеини се нуждаете, за да възстановите загубата.

4. Въглехидратите са от съществено значение за бодибилдъра, който се опитва да трупа маса. Те са основен източник на гориво за организма и осигуряват „щадящ протеина” ефект. Ежедневното консумиране на въглехидрати и протеини в съотношение 2:1 ще ви гарантира максимална ефективност от протеина, който приемате, позволявайки на въглехидратите да се смилат и преработват като гориво, като същевременно се използва по-висок процент протеин за възстановяване и растеж.

5. Когато дойде време за релеф, независимо дали става дума за конкурс или за плаж, трябва да намалите приема на мазнини и въглехидрати. Това принуждава организма да изгаря ценния ви протеин за гориво и ако няма достатъчно свободен протеин във вашата система, тялото ще започне да се "изяжда" за енергия. Ето защо много бодибилдъри не са в състояние да се справят добре на състезания.Те губят маса с цел да станат мускулести. Бодибилдърите на диета трябва да увеличат приема на протеин до два грама на килограм телесно тегло или дори повече в някои случаи. Бъдете предпазливи, за да не съжалявате после!

6. При изчисляване на общия дневен прием на протеини, включвайте само източници като месо, риба и яйца. Не бройте протеина от източници като ориз, сок и хляб. Това е друга техника, за да сте сигурни, че получавате огромни количества протеин.

7. Игнорирайте препоръчваните дневни норми на протеина. Те са неприложими при професионалните бодибилдъри, тъй като изследванията се правят с непрофесионалните  културисти. Няма как тези  бодибилдъри да имат същите протеинови нужди, като един истински напълно завършен културист.

8. Препоръчваме Ви  да използвате суроватъчен протеин на прах, който е естествено свързан с аминокиселините  с разклонена верига. Този протеин Ви  гарантира  бързо усвояване. Опитайте се да си набавяте приблизително 50% от дневния си протеинов прием от протеини на прах, тъй като те се абсорбират изключително бързо в мускулната тъкан. Все пак внимавайте. Ако разчитате особено много  на шейковете със суроватъчен протеин, пийте поне един на всеки два часа след тренировка, тъй като те се усвояват и използват много бързо.

9. Биологична стойност (БС) е термин, който се използва за измерване на количеството азот, който се поема от организма от белтъчините. Суроватъчният протеин има най-висока БС, яйчният протеин е вторият най-добър, млечният протеин е трети, а соевият има една от най-ниските БС, защото е получен само от соеви зърна. Безсмислено е да казваме, кой е най-добре  да ползвате.

10. Не позволявайте всякакви измислени маркетингови схеми, да Ви заблуждават да плащате прекалено много за дадени добавки. Предлагаме Ви  да инвестирате в евтин, висококачествен  протеин на прах от реномирана компания.

Напишете вашия коментар