10 ползи за здравето от ябълковия оцет

Публикувано от Лидия Костова 26/03/2012 0 Коментари Здраве и красота,

Ябълковият оцет, който е богат на минерали е нефилтрираният и органичен оцет. С дълга история на използването му в медицината, датираща от 400 г. пр. Хр, когато бащата на медицината, Хипократ, използва ябълков оцет за лечение на своите пациенти. Въпреки че няма много научни доказателства, за да докаже своята ефективност, той все още се смята за ценно средство срещу болести като диабет и остеоартрит.

 

Ползи от Ябълков оцет


ябълков оцет ползи

 

 

Понижава кръвната захар


Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, която може да забави храносмилането на нишестето, следователно намаляване на нивата на глюкозата в кръвта

 

 

Намалява вредния холестерол


Наличието на пектин в ябълковия оцет помага за намаляване на вредния холестерол в тялото. Някои хора проявяват алергия към пектин и следователно трябва да избягват ябълковия оцет.

 

 

Съдържа минерали


Калий, магнезий и други минерали се съдържат в ябълковия оцет. Калият регулира водния баланс в организма и поддържа здравословен ритъм на сърцето. Магнезият е катализатор на ензимната активност, което помага на храносмилането и подпомага усвояването на калций, за да се образуват здрави кости.

 

 

Помага срещу артроза


Артрозата е състояние на натрупване на киселина на кристали в тялото, и ябълковия оцет може да разпръсне тези натрупвания чрез балансиране на рН на организма. Все още няма съществени научни доказателства за това твърдение, но има доста успешни случаи на пациенти, възстановяващи се от остеоартрит под грижи с ябълков оцет.

 

 

Антиоксидантна активност


Ябълковият оцет съдържа бета-каротин, който притежава антиоксидантни свойства, които противодействат на щетите, причинени от свободните радикали и стимулират имунната система.

 

 

Противогъбични свойства


Гъбичката Malassezia, която причинява пърхот, се ликвидира с противогъбичните свойства на ябълковия оцет. Разтвор от 50% вода и 50% ябълковия оцет се прилага към скалпа и се оставя да изсъхне, без да се изплаква.

 

 

Противовъзпалителни свойства


Противовъзпалителните свойства на ябълковия оцет могат да успокоят изгоряла от слънцето кожа. Той може да помогне против вътрешно възпаление на стомашно-чревния тракт, когато се добавя към салати или се разрежда с вода.

 

Средство за отслабване


Както помага за баланса на нивата на кръвната захар, ябълковият оцет също помага при загуба на тегло.

 

Тонизира кожата


Ябълковият оцет е тръпчив, което помага за тонизиране на кожата, особено на лицето и шията. Избягвайте попадане в очите, тъй като то може да предизвика дразнене.

Напишете вашия коментар